Регионална библиотека „Партений Павлович” обяви наградените участници в конкурса „Библиотеката през моите очи”

В Регионална библиотека „Партений Павлович” е експонирана изложба с рисунки на участниците в Националния конкурс „Библиотеката през моите очи”. Той е организиран от силистренската библиотека и се провежда в три възрастови категории. В конкурса участваха освен ученици от гр. Силистра и областта – СУ ”Н.Вапцаров”, ОУ „Иван Вазов”, „Отец Паисий”, ОДК - Силистра, гр. Дулово, с. Зафирово, и от други градове и села на страната – Бургас, Пазарджик, Асеновград, Дуранкулак, Попово, Мездра, Раданово и др.

С оригинален детски подход към темата и въображение, децата пресъздадоха в рисунки своята идея за библиотека. Тя е интерпретирана по различен начин – като замък, лабиринт, огромна книга, красив дом на любими литературни герои – детските интерпретации на библиотеката са разнообразни, оригинални, весели.

продължава
Регионална библиотека „Партений Павлович”

ОБЯВЯВА НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА РИСУНКА НА ТЕМА

„Библиотеката през моите очи”

Целта на конкурса е да представи вашите впечатления и мечти, свързани с библиотеката. Рисунките могат да изобразяват:

 • Любимо място в библиотеката;
 • Любим момент в библиотеката;
 • Вашата мечта за библиотеката;
 • Друго по личен избор.

Регламент: Всеки участник може да представи една творба живопис с темперни бои, акварел или пастел – формат 35/50.

На гърба на всяка рисунка да бъде записана следната информация:
- трите имена и възраст на участника;
- телефон за контакт с участника или родител;

Участниците се разпределят в три възрастови групи:
I-ва възрастова група – 7 – 10 години;
II-ра възрастова група – 11 – 14 години;
III-та възрастова група – 15 – 18 години;

Награди: Жури ще класира участниците с най-добрите рисунки като присъжда за всяка възрастова група: първа награда, втора награда, трета награда.

Срок за предаване на творбите до 29 октомври 2021г.

Място за предаване: Регионална библиотека „Партений Павлович“ – Справочно-информационен център

Награждаването ще се проведе на 08 ноември 2021г. в Регионална библиотека „Партений Павлович“.
Рисунките, участвали в конкурса, ще бъдат експонирани в изложба в Регионална библиотека „Партений Павлович” през месец ноември 2021 г. Библиотеката си запазва правото да използва рисунките след приключването на конкурса.

За информация и въпроси: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
тел: 086 822 230; 086 822 398
81 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България
 

Крайовския мирен договор, подписан на 7 септември 1940 г., връща Южна Добруджа в пределите на България. На 1 октомври 1940 г. в Силистра влизат българските освободителни войски, предвождани от генерал-лейтенант Георги Попов, началник на III-та българска армия. Силистренци посрещат възторжено свободата – тържествата продължават няколко дни. Развяват се български знамена, организират се шествия, хористите от „Седянка” пеят марша „О, Добруджански край”.
Връщането на територията на Южна Добруджа в българските граници е отразено в европейския и световен печат. За тържествата, посветени на събитието, пишат подробно кореспондентите на чужди вестници: ”Добруджанският химн е изпълнен с любов и трепетно очакване. Този химн чухме да се пее на сто места през време на нашето пътуване”.
Дора Габе възпява освобождението на Южна Добруджа като Рождество в стихотворението си „Първа Коледа в Добруджа”.
Историята на нашия край през периода 1913 – 1940 година, Крайовската спогодба, нейните политически и духовни измерения са предмет на изследвания на много автори. На темата са посветени много научни и художествени произведения, сборници със спомени на съвременници, паметни листове. Регионална библиотека „Партений Павлович” притежава богата колекция от библиотечни документи за събитията през горе споменатия период. Представяме няколко от най-новите заглавия, постъпили във фондовете на библиотеката:
На 16 септември т.г. Ротари клуб – Силистра направи ценно дарение на Регионална библиотека „Партений Павлович” - пречистватели за въздух. Уредите са закупени със средствата, получени от продажбата на изработените предмети в Ротари Арт работилница, която се проведе съвместно с библиотеката. Каузата на работилницата беше да се създаде по-защитена среда в библиотеката в условията на пандемия. Дарителите от Ротари клуб направиха демонстрация на възможностите на уредите, които са със сменяем филтър и с лазерен сензор, с опции за управление от дистанция от таблет или телефон. Новите придобивки ще бъдат поставени в обслужващите звена на Регионална библиотека – Силистра.
book

В Регионална библиотека „Партений Павлович” бе представена поетичната книга „Рисувам те, любов”

На 2 септември 2021 г. в пространството пред Регионална библиотека „Партений Павлович” беше представена най-новата книга на поетесата Милена Гюрова-Гунчева. Издадената през настоящата година стихосбирка е четвъртата поетична книга на авторката. Както тя споделя, стиховете са написани през последната година, когато хората се чувстват притеснени от пандемията и въпреки че всеки стих е послание към определен човек, стиховете стават близки на много хора.

продължава
e28d3ea5548f861a1400c245521161ee

На 16 август в Регионална библиотека „Партений Павлович” бе представена дебютната книга на д-р Димитър Русков „На 4 метра под водата”.

Авторът е роден в град Силистра, където живее до 18-годишната си възраст. След което завършва специалността „Библиотечно-информационни науки” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. От 2000г. живее и работи в Нидерландия като библиотечен специалист в Националната библиотека в Амстердам. Специализира се в създаването и реализирането на програми, проекти и услуги за имигранти.

Романът „На 4 метра под водата” е интересна история за трима български емигранти, в който е пресъздаден техният свят в търсене на щастието на хиляди километри от родината. Заасегнати са общочовешките теми за щастие, любов, приятелство, надежди, разочарование и носталгия. Сюжетните линии в творбата преплитат съдбите на героите в емоционалната картина на приобщаването и стремежа за самосъхранение. Образите в романа са вдъхновени от житейския опит на автора, дори един от главните герои е прототип на самия него.

>ГАЛЕРИЯ<
logoВ петък, 13.08.2021г., се проведе благотворителна работилница в центъра на град Силистра. Тя бе организирана от Ротари Клуб Силистра. Идеята е събраните средства да се използват за закупуване на бактерицидни лампи за някои отдели на РБ „Партений Павлович”. В творческите ателиета се изработваха поздравителни картички и пликове, разделители и облекла за книги, торбички и опаковки за подаръци, красиви бижута. Над 20 бяха участниците в ателието за рисуване, които под ръководството на Елена Маркарян сътвориха красиви картини. Участниците в благотворителната изява се снимаха в селфи рамки с аксесоари, народни носии и предмети с фолклорни мотиви. Красивите предмети от импровизирания магазин, доброто настроение на участниците, томболата, игрите-всичко това превърна оригиналната инициатива в празник. Екипът на РБ „Партений Павлович” благодари на Ротари Клуб Силистра за организацията и провеждането на благотворителната инициатива!

>ГАЛЕРИЯ<
IMG 20210722 181027

Регионална библиотека „Партений Павлович” участва в организирания от Община Силистра празник „Слънчева Добруджа”. Библиотечните специалисти подредиха открита читалня, изработиха брошура с интересни факти за здравословните ползи на слънчогледовите продукти и красиви книгоразделители във формата на слънчоглед. Сезонът, в който се прибира реколтата от житни култури и плодове е любим за много добруджанци. За тяхното празнично настроение освен богатата музикална програма, допринесе и красивата украса на площада. В нея майсторски бяха аранжирани символите на добруджанското лято – кайсии, царевица и слънчогледи – един от символите на лятото, на слънцето и надеждата за по-добър живот. Слънчогледът присъства и като рамка за снимки, изработена от екипа на Регионална библиотека – Силистра. Много силистренци и гости на града си направиха снимка в библиотечната рамка за спомен от красивия летен празник.

>ГАЛЕРИЯ<
120 години от рождението на Илия Бешков – художник, писател, педагог

11beshkovРБ ,,Партений Павлович” – град Силистра представя изложбата ,,120 години от рождението на Илия Бешков – художник, писател, педагог”
Илия Бешков е роден на 14 юли 1901 г. в плевенското село Долни Дъбник. Известни негови работи са карикатури и илюстрации, осмиващи зараждащия се в началото на 20 – ти век тоталитарен режим, част от които са представени в изложбата.
Освен тях е представена и книгата ,,Илия Бешков”, която е изцяло посветена на художника. Това е първото и най-значително монографично издание у нас, което се опитва да обхване не само този майстор, но и в обем, като го представя с възможно по-голям брой от най–добрите му творби. Изданието съдържа 582 черно–бели и 115 цветни репродукции.
Друга от изложените книги, които представляват голям интерес е авторската книга на Илия Бешков ,,Черната тетрадка”, която излиза 57 години след смъртта на автора. За пръв път тук се публикува дневникът на художника.Той самият го нарича „Черната Тетрадка”. В него има потресаващи прозрения за света, за събитията и хората, които движат този свят.

Изложбата може да бъде разгледана до 31 юли 2021 г.
ИЗЛОЖБАТА „ЦВЕТЯ И БИЛКИ” В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ПАРТЕНИЙ ПАВЛОВИЧ”

cvetiaТази година Регионална бибилотека „Партений Павлович” отбеляза Еньовден с тематична изложба в Дунавския парк. Събитието се състоя на 24 юни и бе част от празничния календар на Община Силистра.
Според Православния църковен календар това е датата на рождението на Св. Йоан Кръстител. Българите наричат празника Еньовден още „Среди лето” или ден на Слънцето, понеже съвпада с лятното Слънцестоене. Според народните вярвания „Слънцето на този ден играе или трепти”, когато изгрява. И който го види при изгрева му ще бъде здрав през цялата година. През нощта преди празника, тревите, билките и водата, придобиват голяма магична лечебна сила.

продължава
20170221013021 36343Регионална библиотека „Партений Павлович”
обявява областен конкурс за рисунка
на тема

„Библиотеката през моите очи”

Целта на конкурса е да представи вашите впечатления и мечти, свързани с библиотеката. Рисунките могат да изобразяват:

 • Любимо място в библиотеката;
 • Любим момент в библиотеката;
 • Вашата мечта за библиотеката;
 • Друго по личен избор.

Регламент: Всеки участник може да представи своята творба живопис с темперни бои, акварел или пастел – формат 35/50.

продължава
Изложба, посветена на 160 годишнината от издаването на сборника на бележитите възрожденци и книжовници братя Миладинови

yuni 3В Регионална библиотека „Партений Павлович” е подредена изложба „160 години от издаването на сборника „Български народни песни” на братя Димитър и Константин Миладинови. Тя съдържа повече от 600 народни песни, които са събирани от различни райони – Панагюрище, София, Костурско, Прилепско, Битолско, Воденско. В сборника има и детски игри и залъгалки, гатанки, пословици, описани са сватбени обичаи, лични имена – тя е своеобразна енциклопедия на българския възрожденски дух.

Книгата е издадена през 1861 година в Загреб, един от екземплярите е ценно притежание на старопечатния фонд на Регионална библиотека – Силистра. Той заема централно място в изложбата, която показва и други библиотечни документи, свързани с живота и делото на братя Миладинови.

Изложбата може да се разгледа до 30 юни 2021 г, в Регионална библиотека „Партений Павлович”, първи етаж.
 
24 majПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ДО ЕКИПА НА БИБЛИОТЕКАТА ОТ Д-Р ЮЛИЯН НАЙДЕНОВ – КМЕТ НА ОБЩИНА СИЛИСТРА

PAНа официална годишна церемония в навечерието на 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, екипът на Регионална библиотека „Партений Павлович” получи поздравителен адрес от кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов.

Поздравителният адрес беше връчен от г-жа Елица Тодорова – общински съветник. Г-жа Тодорова поднесе и приветствие към културните институции в Силистра от името на г-н Емил Радев – депутат в ЕП. Приветствия по повод 24 май бяха поднесени чрез поздравителни писма от Милена Дамянова, народен представител и председател на ПК по образование в 43 и 44 НС и Тодор Тодоров, народен представител в 45 НС.

На събитието присъстваха председателят на Общински съвет Силистра д-р Мария Димитрова, председателят на постоянната комисия по образование към ОбС г-жа Мирослава Червенкова, д-р Габриела Миткова - директор на РУО на МОН, г-н Михаил Кирязов - председател на синдиката на българските учители към КНСБ, г-жа Елица Тодорова – общински съветник и сътрудник на депутата от Европейския парламент г-н Емил Радев, директори на институции в системата на предучилищното и училищното образование, номинирани педагогически специалисти, директори на културните институции, екипът на кмета- зам.-кметовете г-жа Мария Недялкова и д-р Мирослав Тодоров и гости.
123

Започна национален консултативен процес за публичните политики в сектора за учене на възрастни

Националният координатор за изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни започна обществена консултация на тема: „Уроците от изпълнението на публичните политики в сектора за учене на възрастни през периода 2014 – 2020 г. – изводи и препоръки“.

продължава
Нощ на литературата, гнездо на четене ЦПЛР - Обединен детски комплекс /ОДК/ - Силистра

банерВ юбилейното събитие участваха деца от Театрално студио "Артистик", школа по литературно творчество и вокална студия "Бяло, зелено, червено".

продължава
Десета Нощ на литературата в Силистра

банерРегионална библиотека „Партений Павлович” се включи в десетата „Нощ на литературата”. Събитието популяризира съвременната европейска литература и се провежда едновременно в различни европейски градове. В Силистра литературната нощ се проведе в три читателски гнезда – пред Регионална библиотека „Партений Павлович”, в читалнята на Народно читалище „Доростол – 1870” и ЦПЛР – ОДК с участието на Театрално студио „Артистик”.

продължаваIMG 20210512 182118

received 261895462342283

По случай Деня на библиотекаря, Регионална библиотека "Партений Павлович" получи поздравителни адреси от г-н Емил Радев - депутат и Посланик на библиотеките в Европейския парламент и от г-н Ивелин Статев - областен управител на област Силистра

 

 

 
Силистренски приложници представиха изложба „Пролетно вдъхновение” в Регионална библиотека „Партений Павлович”

plakat1

В Регионална библиотека „Партений Павлович” е подредена изложба „Пролетно вдъхновение”. Тя е посветена на наближаващите Великденски празници и е дело на групата за ръчни творби и декупаж - Силистра. Авторите са подредили красива великденска украса от ръчно боядисани яйца, поздравителни картички, албуми. Използваните материали са хартия, плат, прежда, които с помощта на различни техники – декупаж, скрапбукинг и бродерия, са се превърнали в оригинални великденски аксесоари. Чашите, панерите, поставките за салфетки също са с тематична украса, а стенните пана, къщичките за ключове и пролетните цветя допълват празничната атмосфера на изложбата.

Изложбата може да бъде разгледана от 19 април до 28 април 2021 г. на първи етаж в Регионална библиотека „Партений Павлович”.
„Направи добро - дари книга – предай нататък“

Инициатива на Община Силистра в партньорство с Регионална библиотека „Партений Павлович“, посветена на 23 април – Световен ден на книгата и авторското право

Скъпи приятели,
„Направи добро - дари книга – предай нататък“ е инициативата на Община Силистра и Регионална библиотека „Партений Павлович“, с която ще отбележим 23 април – Световен ден на книгата и авторското право.
Каним всички желаещи да се включат в инициативата, като дарят книги за деца, младежи и възрастни от социални заведения.
Даренията ще се приемат в отдел „Регистрация” във фоайето на Регионална библиотека „Партений Павлович“ на І етаж, в срок до 22 април 2021 г.
Книгите да бъдат нови или в запазен вид, подходящи за подарък.
Те ще бъдат дезинфекцирани с машината-стерилизатор в библиотеката и подарени на хората от уязвими групи от различни социални институции в община Силистра.

Очакваме Вашите дарения!
„Направи добро - дари книга – предай нататък“
155 години от рождението на Пенчо Славейков

april 3На 27 април 2021 година се навършват 155 години от рождението на Пенчо Славейков. Подредената по този повод изложба в Регионална библиотека „Партений Павлович” включва материали от фонда на библиотеката – за живота и творчеството на големия поет, критически текстове за негови произведения, архивни документи. В изложбата е отделено място и на литературния кръг „Мисъл”, на приноса на неговите създатели, сред които е Пенчо Славейков, за насочването на новата българска литература по европейски път на развитие.

 
Регионална библиотека „Партений Павлович” отбеляза 60-та годишнина от първия полет в Космоса

april 1По повод Международния ден на авиацията и космонавтиката на 12 април и 60 години от полета на човек в Космоса, Регионална библиотека „Партений Павлович” подреди изложба „Космосът и Човекът. 60 години от първия полет в Космоса”. Изложбата представя вековния стремеж на хората към опознаване на космическото пространство, първите опити за полети в древността, история на космическите изследвания.

Илюстровани енциклопедии, албуми, периодични издания от библиотечните фондове представят богата информация за Вселената, звездите и планетите. Поставен е акцент върху историческото събитие, което открива пътя за изследване на космическото пространство – полета на Юрий Гагарин на 12 април 1961 година. Първият човек, полетял в Космоса, е представен в снимки, спомени и документалистика. В изложбата са включени и материали за полета на първия българин в Космоса Георги Иванов.

Новата космическа ера и лидерите на съвременната космическа индустрия са представени в новите истории за Космоса. Те разказват увлекателно за надпреварата на най-големите предприемачи в света да инвестират за осъществяване мечтата на човечеството да пътува до непознати планети.
Регионална библиотека – Силистра посвети изложба на големия български революционер Георги Сава Раковски.

april 2

На 14 април се навършват 200 години от рождението на създателя на българската националнореволюционна идеология Георги Сава Раковски. Регионална библиотека „Партений Павлович” отбелязва годишнината с изложба „200 години от рождението на Георги Сава Раковски”. Тя е подредена на първия етаж в библиотеката и може да се разгледа до 30 април 2021 г. Изложбата съдържа библиотечни документи от фондовете на РБ ”Партений Павлович”. Сред тях са произведения от богатото литературно наследство на писателя и поета Раковски, факсимилета на издавания от него вестник „Дунавски лебед”, писма от 1862 година, изпращани до пълномощници на революционера, които трябвало да събират средства за създаване на българска легия в Белград. Представени са и ценни издания от старопечатния фонд на библиотеката - „Горски пътник” /1857 г./, и „Показалец или ръководство как да се …издирят най-стари черти на нашего бита… ” /1859 г./ и др.

Изложбата показва портрети на Раковски, произведения, посветени на великия революционер, който през целия си живот с оръжие и перо се бори за освобождението на България.
Скъпи приятели, стартира XVI-ият национален маратон на четенето. Инициатива, с която всички ние се опитваме да покажем повече от друг път любовта си към книгите и четенето, да споделим хубава книга, да стимулираме децата да четат.
Маратонът и тази година ще се проведе он-лайн.
Участвайте в нашите инициативи!

frame1frame2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

frame3frame4 

 

 

 

 

 

 

 

 
Национален конкурс „Гласът на родовата памет“

Фондация „Вигория“ и Регионална библиотека „Дора Габе“ Добрич, с подкрепата на Община град Добрич, организират Национален конкурс „Гласът на родовата памет“. Конкурсът е по повод 105-годишнината от репресиите над мирното население от Добруджа (1916 - 1918) и 80 години от Крайовската спогодба (6.9.1940).

ДОПУСТИМИ УЧАСТНИЦИ: Ученици на възраст от 8. до 12. клас вкл.

ЦЕЛ НА КОНКУРСА: Разширяване познанията на учениците за историята на Добруджа; развиване у подрастващите опитност за събиране на спомени, свързани с родовата памет; възможност да изявят своите способности в извънкласни дейности; изграждане на съзнание за родова принадлежност и национална идентичност.

Регламента на конкурса:

Декларация за съгласие за обработка на лични данни: Образец 1; Образец 2.
shevitsi

НЧ „Пробуда – 1940”, с. Калипетрово, гостува на РБ „Партений Павлович” с изложба „Посланията на шевиците”

В Регионална библиотека – Силистра е представена още една изложба, свързана с народните традиции и сръчността на българката. „Посланията на шевиците” е мотото на изложението, което Народно Читалище „Пробуда – 1940”, с. Калипетрово, експонира в библиотеката. Повече от 60 са шевиците, изработени от майсторките от с. Калипетрово, в които са намерили израз богатата душевност и стремежа към красота.

продължава
marteniciРегионална библиотека „Партений Павлович”
посреща пролетта с красива изложба
„Мартеници гигант”

В очакване на пролетта Регионална библиотека „Партений Павлович” подреди мартенска изложба, представяща   ръчно изработени мартеници. Майстори са читалищните самодейци от силистренска област, пенсионерски клубове, ученици, а творенията им участват в конкурса „Мартеници гигант”. Организатори на конкурса са РЕКИЦ – Силистра, Областна администрация – Силистра, РБ”Партений Павлович”, а идеята е да се проведе търг, съвместно с Ротари клуб – Силистра, и средствата да бъдат ползвани в специална благотворителна акция за хора, които имат необходимост от подкрепа.

продължава
143 ГОДИНИ СВОБОДА!

10 ФЕВРУАРИ 1878 ГОДИНА ОСВОБОЖДЕНИЕ НА СИЛИСТРА ОТ ОСМАНСКО РОБСТВО

В сърцата на силистренци има особено място за тази дата, когато свършва мракът на робството и градът ни се вписва в историята на Третата българска държава като свободна българска територия.
"То беше много радост и плач щастлив…" – споделя през 1958 г. спомените си от този ден Тодор Панов - свидетел на тези паметни събития.
Ето как той описва силистренската крепост по това време. Градът бил заобиколен с ров, широк 25 м. и дъл­бок 4 м. Пръстта от рова била изхвърлена от вътреш­ната страна. Пред насипа би­ла издигната стена от бели дялани камъни така, че градът отвън не се виждал. Видими били само минаретата на джамиите, които по това вре­ме били 12.  В града се влизало през четири големи порти, които нощно време се затва­ряли. От вътрешната страна на града, по насипа, пазели турски войници. Портите на града по това време били четири. Първата, наречена „Варош-капия“, се намирала до Дунава (на око­ло 200 м. югоизточно от силоза). Втората се наричала „Стамбол-капия“ и се намирала на мястото на „Петрол“ –срещу полицията (около паметника на 31-ви полк). Третата носела името „Калипетренска капия“ и била някъде към днешната болница. Четвър­тата се наричала „Тутракан­ска капия“ и се намирала в западната част на града.

продължава
4667493 scaled

Регионална библиотека “Партений Павлович” представя изложба „Васил Левски в литературата и изкуството”

Изложба, посветена на 148 – та годишнина от гибелта на Апостола на свободата е подредена в Регионална библиотека „Партений Павлович”. Експозицията е под надслов „Васил Левски в литературата и изкуството” и привлича вниманието върху образа на Васил Левски, пресъздаден от различни изкуства – литература, изобразително изкуство, скулптура. Литературните творби са подредени по жанрове – романи, разкази, стихотворения.

продължава
Месец ФЕВРУРАРИ

1200px Love heart uidaodjsdsewИмето на месеца произлиза от латински (Februarius). Първоначалното значение е било очистителен (месец), тъй като в Римската империя по това време са се извършвали жертвоприношения за очистване от греховете.

Февруари е последният месец в римския календар. Той и януари са последните два месеца, добавени към календара, тъй като римляните смятали зимата за безмесечен период. Февруари е включен в римския календар през 153 пр.н.е.

продължава
Регионална библиотека „Партений Павлович” обяви  номинациите „Читател на годината 2020”

142505755 3168203923280479 3100642294003052238 nЗа втора поредна година библиотеката организира класация „Читател на годината”, в която излъчва най-активните читатели в две категории: „Читател на годината 2020” до 14 години и „Читател на годината 2020” над 14 години.
Регионална библиотека – Силистра определя  сред своите читатели носител на приза „Читател на годината” на базата най-много заети книги през годината.
Читател на Регионална библиотека „Партений Павлович” до 14 години е Ясена Иванова Маркова с 228 заети книги. Наградата връчи зам.-кмета на Община Силистра – Мария Недялкова.
 Дарение на нови книги от Фондация „Детски книги”

1610712883631AРегионална библиотека „Партений Павлович” получи първото голямо дарение от книги за 2021 година. То е предоставено от дългогодишния партньор на библиотеката Фондация „Детски книги” и ще обогати библиотечния фонд на Детски отдел. Сред новите книги има заглавия от научнопопулярната литература – „Дърветата” от Пьотър Соха, „Войните” от Джеймс Харпър, „Откъде идват бебетата” и др., от поредицата „Малки хора Големи мечти” – „Коко Шанел” от Мария Исабел Санчес Вегара. Новите попълнения от художествената литература са 64 и съдържат дебютни творби на български автори – „Щастливей” от Изабел Овчарова /носител на „Детска Вазова награда” за литература за 2019/, книжки от поредицата „Агата” от вдъхновяващия учител и автор Александра Георгиева, книгата за обичта и вярата в доброто „Приятелят на Дядо Коледа” от Мария Пеева.

Благодарим на нашите дарители от Фондация Детски книги и им пожелаваме и през настоящата година да работят успешно за насърчаване четенето сред малките читатели!
7361314139cf3228be3546184e464754

7361314139cf3228be3546184e464754ОБЩИНА СИЛИСТРА

Дирекция „Хуманитарни дейности”
Регионална библиотека „Партений Павлович”
Литературно сдружение „Реката и приятели”

О Б Я В Я В А Т

XX ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ПОЕТИЧЕН КОНКУРС

„Любовта е пиянство или пиянство от любов"
под патронажа на д-р Юлиян Найденов – кмет
на Община Силистра

Тема на конкурса: Любовта и/или виното - 14 февруари – Ден на Св. Валентин и/или на Св. Трифон Зарезан.

продължава
Коледни изложби в Регионална библиотека „Партений Павлович”

1Image3В навечерието на коледните празници библиотекарите подредиха две експозиции – на коледни сувенири, изработени от силистренски приложници и тематична изложба от пощенски картички.

Повече от 150 коледни изображения внасят празнично настроение в силистренската библиотека. Картичките са от миналия век и ни припомнят отминалите времена, когато кореспонденцията ни се осъществяваше чрез писма и телеграми. Популярните в миналото като начин на поздравление честитки са с коледни мотиви – заснежени къщички, украсени елхи, еленчета и шейни, Дядо Коледа. В отделна витрина са изложени картички с празнични български мотиви – коледари, сурвакници, бъклици и житни класове. Всеки от експонатите съдържа ръчно написани празнични пожелания за здраве, успех, плодородие.

продължава
Организаторът и спонсор на Благотворителния маратон „Чрез спорт към знание” Александър Тодоров днес подари 130 нови заглавия на Регионална библиотека „Партений Павлович”. Книгите са закупени със средствата, които спонсорите на събитието даряват за всяка направена обиколка /спортно ходене или крос/ от 400 метра в Дунавския парк. Инициативата се проведе на 11.10.2020 година, в нея се включиха 241 човека, които направиха 2482 обиколки по 400 метра, а събраните средства бяха 2482 лева.

продължава
Традициите са живи, но се нуждаят от свои пазители

nativeЗащо да пазим традициите? Защо да се връщаме към корените и миналото? Прави ли ни това по-модерни? Ако и вие търсите отговори на тези въпроси, посетете Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра и разгледайте изложбата ни „Native Bulgarian – Живи традиции”. Изложбата включва 18 картини и ръчно изработени бижута. Тя е дело на сестрите Иванка и Галина Стойчеви, собственици на арт ателие, в което са дали воля на въображението и уменията си. Завършили са моден дизайн, но не са се ограничили само в изработването на дизайнерски дрехи. Изработват също така бижута и аксесоари от различени материали като полимерна глина, мъниста Тохо и Миюки, естествени камъни, кожа и не на последно място рисуват върху платна, стени и текстил.

продължава
Регионална библиотека „Партений Павлович проведе конференция,
посветена на своята 150 годишнина

izlojbaС регионална конференция на тема „Достойно минало – европейско бъдеще”, Регионална библиотека „Партений Павлович” отбеляза 150 години библиотечно дело в силистренска област. Форумът се проведе при спазване на противоепидемичните мерки и е част от събитията, посветени на забележителния юбилей. Празникът започна с откриване на изложба „150 години библиотечно дело в област Силистра”

Светла Ангелова – директор на РБ „Партений Павлович” Силистра, в словото си подчерта, че пътят на силистренския храм на книгата е следвал бурните събития в историята на града. В него е имало и успехи и спадове, и ярки личности, които с делата си са оставили светла диря не само в библиотечната, но и в културната история на Силистра.

продължава
Регионална библиотека „Партений Павлович” откри изложба
„150 години библиотечно дело в Силистра”

izlojbaНа 11 ноември 2020 бе експонирана изложба, посветена на забележителния юбилей на силистренската библиотека.
Върху 18 изложбени платна са пресъздадени важни моменти от историята на институцията. В началото на изложбата се представя личността на Партений Павлович, чието име силистренската библиотека носи достойно почти 40 години. Припомнят се делата на бележитият книжовник, енергичния изобличител на неправдите на своето време и борец за достоен живот Партений Павлович.

продължава
БЕЛЕЖИТИ ДАТИ
1 НОЕМВРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ
ИСТОРИЯ НА ПРАЗНИКА

buditeliВ началото на нашия век, родолюбиви духовници и учители решават да учредят един всенароден празник, посветен на всички знайни и незнайни български дейци, които през Възраждането се трудят със слово и дело за пробуждането на нашето национално съзнание и сдобиването на политическа свобода. Именно тези дейци наричаме “народни будители”. Думата “будители” има високо звучене и е почти непреводима на друг език, защото е с богат смислов подтекст и е тясно свързана с хилядолетната българска история.

продължава
Валентин Събков представи сборника си "Без борба - няма свобода", посветен на 80 - годишнината от Крайовския мирен договор и борбата за свободата на Добруджа. Събитието бе организирано от Регионална библиотека "Партений Павлович" и Областна администрация Силистра.

Историкът Валентин Събков е с алфатарски родов корен, възпитаник е на Великотърновския университет и живее във Варна. Десет години работи над сборника, с принос във военно-историческото наследство на България, проучил ценни документи в наши архиви и в Русия, Румъния и Украйна.

продължава
Регионална библиотека „Партений Павлович” участва в ХХХ конференция на ББИА

На 15-16 октомври 2020 г. в гр. София се проведе ХХХ Национална конференция на ББИА. Събитието е ежегодно и в него се включват библиотечни специалисти от цялата страна. Тази година конференцията премина под надслов „Библиотеките в дигиталната епоха”, а докладите на участниците бяха разпределени в четири сесии.

Регионална библиотека „Партений Павлович” бе представена в сесията, посветена на библиотеките по време на пандемии и кризисни ситуации. Презентацията, с която Галина Раева, главен библиотекар в РБ „Партений Павлович”, показа дейностите на институцията през последните няколко месеца, е озаглавена „Библиотечни делници и празници в условията на коронавирус”. Тя постави акцент върху запазването и утвърждаването на библиотеката като социално място и в необичайните условия на пандемия. Показани бяха и интересни факти от историята на силистренската библиотека и събития, с които се отбелязва нейния 150 годишния юбилей. Интересните инициативи, съобразени с противоепидемичните мерки, създават позитивен дух, обща памет, културни ценности и нови идеи.
ЦИФРОВА СЕДМИЦА 2020 

ADW-banner-2020_1200x600_emptybelly.jpg

За  единадесета поредна година ще се проведе кампанията за цифрово включване и цифрови умения All Digital Week (Цифрова седмица).
ALL DIGITAL Week 2020 се стреми да даде на хората инструменти и подходи за развитие и усъвършенстване на техните цифрови умения.
От 2010 г. в кампанията са участвали над 1 255 000 души. За много участници обучението по време на кампанията е първото им запознаване с технологиите; първи кликвания; първо влизане онлайн. Въпреки това, според индекса за цифровата икономика и общество DESI, 43% от населението в ЕС имат недостатъчни цифрови умения, а 17% изобщо нямат такива и Цифровата седмица им помага да започнат своите цифрови „пътувания”!
All Digital Week 2020 има за цел:

 • Да подобри цифровите умения чрез подходи за учене през целия живот;
 • Да насърчи медийната грамотност и критичното мислене;
 • Да изградите доверие в технологиите чрез развиване на умения за киберсигурност и онлайн безопасност;
 • Да разработите набори от умения за работната сила, засегната от дигиталната трансформация

В периода 13 -22 октомври в Регонална библиотека „Партений Павлович” ще се проведат следните събития:

 • 13 октомври – 15.00 часа - Демонстрация на буукскенер и сканиране на книги
 • 14 октомври – 15.00 часа - Демонстрация за работа с роботи Финч
 • 15 октомври – 15.00 часа - Демонстрация на VR очила
 • 20 октомври – 15.00 часа - Обучение за работа със станция за ранно  ограмотяване
 • 21 октомври – 15.00 часа - Обучение по компютърна грамотност
 • 22 октомври – 15.00 часа - Обучение за работа със смарт-устройстваЕкипът на Регионална библиотеката „Партений Павлович” благодари на силистренската общественост

maraton.jpgЗа поредна година в Дунавския парк се проведе инициативата “Чрез спорт към знание – 4”: Благотворителен маратон за закупуване на книги за Регионална библиотека “Партений Павлович”.

Вече четвърта година, организаторът Александър Тодоров и спонсорите на събитието, даряват по 1 лев за всяка направена обиколка /спортно ходене или крос/ от 400 метра в парка, като с калкулираната сума закупуват нови книги за библиотеката на Силистра.

В маратона се включиха 241 души, които направиха 2482 обиколки по 400 метра, с които дариха 2482 лева.

Най-много обиколки тази година пробяга общественика Димитър Пецов - 77 обиколки.

Към галерията
Чрез Спорт Към Знание - IV

На 11.10.2020 г., от 9:00 до 12:00 ч., в Дунавския парк /централен вход/, ще се състои инициативата „Чрез спорт към знание – IV”. Благотворителен маратон за закупуване на книги за Регионална библиотека „Партений Павлович”.

Вече четвърта година, организаторът и спонсорите на събитието, даряват по 1 лев за всяка направена обиколка /спортно ходене или крос/ от 400 метра в красивия Дунавски парк, като с калкулираната сума закупуват нови книги за Библиотеката на Силистра.

Каним всички, които подкрепят Спорта и Знанието, да се включат в събитието!
home-version-one-stay-connected.jpg

Регионална библиотека „Партений Павлович” предоставя възможност да ползвате зала „Диоген Вичев” като пространство за учене. Групи от 2-ма до 10 човека могат да ползват залата безплатно за подготовка на домашни или проекти. За целта трябва да направите предварителна заявка на е-мейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 
Нощ на литературата – 2020

nost.jpgЗа девети пореден път България е част от четящите страни в цял свят. В Нощта на литературата се включват 14 български града, сред които за първа година и Силистра с обособени четири „читателски гнезда”: Регионална библиотека „Партений Павлович”, Народно читалище „Доростол” – 1870, Обединен Детски Комплекс - Силистра и Обединено общежитие за средношколци „Младост”.

Откъси от литературни произведения пред библиотеката четоха Мария Недялкова - зам.-кмет „Хуманитарни дейности", Елица Тодорова - общински съветник и сътрудник на Емил Радев - член на Европейския парламент и посланик на библиотеките, доц. д-р Румяна Лебедова - преподавател по български език и литература и директор на Филиал Силистра на Русенския университет „Ангел Кънчев", експерти от Община Силистра, ученици от ПГСУАУ „Атанас Буров“, актьорските си умения показаха и възпитаниците от Театрално студио „Артистик” към Обединен детски комплекс, читатели.

продължава
Филателна изложба „Добруджа – 2020”

Осмата филателна изложба „Добруджа – 2020“ в Регионална библиотека „Партений Павлович“ в Силистра бе посветена на 80-годишнината от Крайовския договор и на дългоочакваната свобода на Силистра и Южна Добруджа. Тя е дело на Филателно дружество „Димитър Дончев“. В нея по традиция са изложени 12 разнообразни колекции с марки, пощенски пликове, на Димитър Чернев от Добрич, Никола Пенев от Варна, Румен Петров от с. Златия, а от Силистра са Божидар Мезев, Георги Мезев, Румяна Петрова, Христо Христов, Славка Василева, Тодорка Маринова, Румен Петров и Добромир Христов. Както и книги, посветени на борбата за освобождението на Добруджа, повечето от които са от личната колекция на секретаря на дружеството Христо Христов

продължава
Паметна среща в Силистра за 80-годишнината на Крайовския договор

80godini.jpgПаметна среща с автори на книги за съдбата и борбите на Добруджа за свобода се проведе пред Регионална библиотека "Партений Павлович" в Силистра.
Темата на събитието бе: „Изпълненият дълг към премълчаната истина” - по повод 80-годишнината от Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България.
Аналитичен преглед на издадените книги по темата в област Силистра направи доц. д-р Румяна Лебедова - директор на Филиал Силистра на Русенския университет „Ангел Кънчев" и автор на изследването „Златна Добруджа".

80 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО
НА ДОБРУДЖА И СИЛИСТРА ОТ РУМЪНСКА ОКУПАЦИЯ

Историята на Добруджа в началото на миналия век е изпълнена с много болка и страдания. През 1912 г. Румъния проявява претенции към Южна Добруджа, като крал Карол настоява за териториални компенсации, опасявайки се от увеличаващите се територии на България. Така се стига до конференцията в Санкт Петербург от 29 април 1913 г., на която се правят корекции на българо-румънската граница, като България предава на Румъния Силистра, но другите териториални размествания, искани от Румъния, са отхвърлени.
 IMG_20200901_101140.jpgНа 1 септември 2020 година се навършиха 150 години от началото на библиотечната дейност в Силистра. Забележителния юбилей Регионална библиотека „Партений Павлович” отбеляза със среща разговор „Библиотекарите – преди и сега”. Тя се проведе в зала „Диоген Вичев” при спазване изискванията на противоепидемичната обстановка. На срещата присъстваха настоящи и бивши библиотекари, работили в силистренската библиотека.

С презентация бе почетено делото на патрона на библиотеката – бележития книжовник и патриот Партений Павлович.

продължава
IMG 20200813 105745

МАРИЯ ХРИСТОВА ДАРИ ВТОРА АВТЕНТИЧНА НАРОДНА НОСИЯ НА БИБЛИОТЕКАТА

В навечерието на един от 12-те големи християнски празници – Успение /заспиване/ на Пресвета Богородица, в зала „Диоген Вичев” на Регионална библиотека „Партений Павлович”, се състоя тържествено дарителско събитие. Официални гости на събитието бяха д-р Мария Димитрова – председател на Общински съвет – Силистра и г-жа Елица Тодорова - общински съветник и сътрудник на депутата в Европейския парламент г-н Емил Радев. Присъстваха много гости, журналисти и библиотечни специалисти.

Г-жа Мария Христова – самодейка от НЧ „Доростол”, дари на Библиотеката автентична жътварска народна носия. Миналата година, в навечерието на 24 май, г-жа Христова дари още една народна носия, с която специалистите на библиотеката участваха в редица представителни и фолклорни събития.

продължава
Семейство учители от Силистра – автори на две родолюбиви книги

IMG 20200812 165115На 12 август 2020 година в зала „Диоген Вичев” на Регионална библиотека – Силистра се представиха две краеведски книги – „Село Професор Иширково” и „Мъри Радо, бяла Радо”. Автор на първата е Господин Великов – уважаван учител, историк, краевед. Книгата е трето, допълнено издание. Големият интерес и изчерпването на предишните тиражи е наложило новото издание. В трите раздела е разгледано историческото минало на селото от древността до днес, неговата материална и духовна култура след Освобождението и родословието на 108-те рода, населяващи с.Професор Иширково. Книгата е илюстрирана с повече от 400 снимки, карти, документи, схеми и е ценен краеведчески извор за историята, етнографията, културата на добруджанците от този край. Книгата е и родова памет, която възпитава, тя е емоционално послание към поколенията да познават, обичат и се гордеят със своите предци.

продължава
Уважаеми читатели и приятели!

DSC 0180bНастоящата 2020 година е юбилейна за библиотеката в Силистра – навършват се 150 години от началото на библиотечната дейност в нашия град. Вярваме, че това е празник не само за нас, библиотекарите, но и за вас – нашите читатели и приятели. Защото, както пише Матей Рибаров, преди повече от век, още със създаването си библиотеката е успяла да „спечели доверието на нашето гражданство” и през всички изминали години е заемала достойно място в културния живот на Силистра.

Обръщаме се с молба към вас – настоящи и бивши читатели, да споделите на нашата фейсбук страница или на адрес ул. „Симеон Велики” 44, впечатления или спомени за библиотеката, за библиотекарите, за незабравимите книги, който сте открили при нас. Вярваме, че където и да сте, ще откликнете на молбата ни и по този начин, въпреки извънредните обстоятелства, наложени от епидемията, ще бъдете част от празника на Регионална библиотека – „Партений Павлович”.
ishirkowoБиблиотеката в Силистра представя две родолюбиви книги на автори от село Проф. Иширково
Поредни издания на две народолюбиви книги - на Господин Великов за родното му село Проф. Иширково (автор на над 10 книги, включително за знакови родове от област Силистра), и на сборника с 350 песни, събрани от самодейката Елена Койчева.
Първо по рода си обаче е съвместното им представяне като семеен авторски дует - на краевед и народна певица - фолклористка. Тяхна дъщеря е Йонка Господинова, дългогодишен организатор на уникалния конкурс за рисунки "Слънчеви руни".
Община Силистра и Регионална библиотека са организатори на представянето на 12 август от 17 ч. - на открито пред сгредата на храма на книгата в крайдунавския град.

продължава
Национална онлайн конференция
„Насърчаване на Четенето 2020“ – „Споделеното четене“

117390468 1487182571466175 824899065604978953 nОт 28 юли до 31 юли 2020 година се проведе Десетата национална конференция „Насърчаване на четенето 2020” , организирана от Център за развитие на човешките ресурси. Тя се проведе онлайн, а темата беше „Споделеното четене”. Участници бяха учители от детски градини и училища, библиотекари и читалищни секретари, директори, библиотечни специалисти, университетски преподаватели, студенти и творци. Те имаха възможността да представят успешни практики за насърчаване на грамотността и четенето в работата с деца и родители, споделяха добри практики, свързани с темата на форума. Основните въпроси бяха с кого, как и кога споделяме прочетеното и резултатите от това четене.

Регионална библиотека „Партений Павлович” бе представена от Дияна Георгиева – завеждащ библиотекар-експерт. Тя сподели добри практики на силистренската библиотека, свързана с разглежданата тематика и своето виждане за предстоящи дейности на Детски отдел, насърчаващи споделеното четене.
Околосветски пътешествия с книги и магнити

В условията на епидемична ситуация, която променя плановете на много хора за пътувания, интересна изложба в Регионална библиотека „Партений Павлович” ни повежда на екскурзия с книги и магнити. Експонирана във фоайетата на Библиотеката, изложбата включва книги от библиотечните фондове, пощенски картички и около 300 магнита от почти всички континенти.

Специалистите са избрали красиви издания, посветени на пътешествия – енциклопедии, атласи, справочници. Те предоставят ценна информация за интересни дестинации и съдържат многобройни цветни снимки. Изложбените витрини са структурирани по дестинации – пътувания в България, в други страни, романтични, кулинарни пътешествия и т.н. Библиотечните документи за най-великите пътешественици напомнят за големи географски открития, но и разкриват човешки истории на триумф и успех.Такива са книгите за Магелан, Колумб, Джеймс Кук, Франсис Дрейк. Представени са съвременни експедиции и приключения, идеи за пътувания, космополитни градове и недостъпни планини, далечни морета и загадъчни светове. Регионална библиотека препоръчва „ 1000 места, които трябва да видите, преди да умрете”, „501 места, които трябва да посетите”, но и съветва да не опитвате да предприемате рискови пътешествия - „100 места, които никога няма да посетите”.

продължава
150 ГОДИНИ БИБЛИОТЕЧНО ДЕЛО В ГРАД СИЛИСТРА
Библиотеката от Освобождението от румънска окупация през 1940 г. до 2000 г.


След сключването на Крайовската спогодба през 1940 г., читалище „Доростол“ предприема стъпки за легализирането си, като акцент на дейността му развитието на библиотеката. В началото на 1941 г., с нарастването на фонда се налага обособяването на два отдела - детски и за възрастни. Според отчета на библиотеката, през 1945 г. тя е притежавала 10 282 броя книги, от които купени през годината - 350 тома. През годината били записани 1737 читатели, а заетата литература - 2615 тома. В помощ на читателите е съставен азбучен заглавен каталог на книгите.

продължава
Регионална библиотека “Партений Павлович” с доклад в издание на НБКМ

bbИзлезе новият брой на списание „Библиотека” – издание за библиотечни и информационни науки, книгознание и литературна история на Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Основна тема на броя е: ” COVID – 19: отговорът на библиотеките”. От страниците на списанието специалисти от библиотеки и сродни институции споделят своя опит, проблеми и предизвикателства при предоставяне на дистанционни услуги за потребителите в карантинния период.

продължава
Image1

Нова книга за семейната агресия представиха в Регионална библиотека „Партений Павлович”

На 16 юли 2020 г., на открито в пространството пред библиотеката, бе представена новата книга на Огнян Димов „Агресията в семейството”. Авторът, който е със защитена във Франция научна степен „Доктор по философия и психология“, е роден в Силистра и е завършил ПМГ „Св. Климент Охридски“ в родния си град през 1984 г. Дипломира се в СУ “Климент Охридски“ и работи като психоаналитик и психотерапевт в България, имал е своя практика и в Париж.

продължава
150 ГОДИНИ БИБЛИОТЕЧНО ДЕЛО В ГРАД СИЛИСТРА

Регионална библиотека „Партений Павлович” е най-голямата общодостъпна книгохранителница в община Силистра и област Силистра, създадена още през Възраждането. Тя е духовен правоприемник на първата библиотека, организирана към читалището. През настоящата година Регионалната библиотека на Силистра чества 150 години от създаването си и под тази рубрика отразяваме достолепната ни история в поредица от статии, по материали и издания на отдел „Краезнание”. След статията "НАЧАЛОТО: 1870 - 1899 година", продължаваме историческия преглед за периода 1900-1940 г., до освобождението на Силистра от румънско робство.

продължава
Младата силистренска писателка и художничка Йоанна Михайлова издаде нова книга

qПредставяме ви „Истинност” – една книга за истински стойностните неща в живота. Автор е Йоанна Михайлова, на 16 години, която вече има две самостоятелни книги „Аз имам” и „Полет към мисълта”, и е съавтор на „И в духовността заедно”. Нейни стихотворения и есета са отпечатвани в централния печат, много от тях са отличени с призови места в литературни конкурси.

Своите настроения и мечти Йоанна претворява не само със словото, но и чрез изобразителното изкуство – област, в която също е доказала своя талант. Силистренската художничка е носител на сребърен медал от Националния конкурс за детска рисунка – Сунгурларе, 2014 г.

В новата си книга Йоанна Михайлова ни представя своята представа за дома, малкия град, времето, любовта и отправя послание към своите читатели да ценят семейната топлина и „всеки да открие своята истинност не във фантазиите си, а в реалността”.
150 ГОДИНИ БИБЛИОТЕЧНО ДЕЛО В ГРАД СИЛИСТРА

Регионална библиотека „Партений Павлович” е най-голямата общодостъпна книгохранителница в община Силистра и област Силистра, създадена още през Възраждането. Тя е духовен правоприемник на първата библиотека, организирана към читалището. През настоящата година Регионалната библиотека на Силистра чества 150 години от създаването си и под тази рубрика ще отразим достолепната ни история в поредица от статии, по материали от отдел „Краезнание”.

продължава
Регионална библиотека „Партений Павлович” получи ценно дарение за 170 –та годишнина от рождението на Иван Вазов

Днес, 27 юни /стар стил/, се навършват 170 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. По този повод Калоян Димов – археолог в „РИМ-Силистра” направи ценно дарение на библиотеката - издадената през 1920 година книга „Иван Вазовъ. Животъ, произведения и възгледи. София. 1920.” от Юрдан Трифонов. Авторът е изтъкнат български историк, литературовед, езиковед и фолклорист, почетен доктор на СУ „Св. Климент Охридски”. С това заглавие се обогатява сбирката на Регионална библиотека „Партений Павлович” от стари книги, издадени преди сто години. Книгата е ценна освен със съдържанието си и с факта, че е издадена в период, който се отличава с голям брой издавани книги в малък тираж и с хубава хартия.  

Калоян Димов подари на Библиотеката и списание „Денница” от май 1890 година. То е „месечно литературно списание”, създадено и редактирано от Иван Вазов.

„Това е старата любов на Вазов – едно литературно издание, в което ще бъдат привлечени всички писатели – тя сега се възражда” пише Румяна Арнаудова. Още с излизането на първите броеве, списанието спечелва голям брой читатели, защото отразява не само културния живот, но и политически въпроси и естетически възгледи. То отразява демократичното отношение към живота и литературата, и гражданската позиция на Вазов. Въпреки че е излизало само две години, Вазовото списание оставя следа в историята на българския периодичен печат с културно подбраното си, българско съдържание.

Младият историк, които ни подари ценните издания се чувства пряко свързан с периодичните издания в България и тяхната история. От 2016 г., когато е създадено научното списание за нумизматика „Реверс”, той е негов главен редактор.

Благодарим на Калоян Димов за това, че с щедрия си дарителски жест прави ценните издания притежание на Регионална библиотека Силистра. Сигурни сме, че те ще бъдат оценени достойно и от нашите читатели!

vazov 1vazov 2vazov 4
Регионална библиотека „Партений Павлович” обяви победителите в конкурса, организиран с подкрепата на евродепутата Емил Радев

Горди сме да обявим, че 51 талантливи деца се вдъхновиха и се включиха в конкурса за есе и рисунка, организиран от Регионална библиотека „Партений Павлович” с подкрепата на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ и посланик на библиотеките в Европейския парламент Емил Радев. Поради възникналата пандемия от COVID-19 срокът за подаване на творбите беше удължен до 10 юни, след което жури определи победителите, които получиха своите награди от Светла Ангелова, директор на библиотеката.

продължава
Откриване на изложбата „Силата на времената” на талантливата художничка Елена Маркарян

IMG 86028 юни, за Регионална библиотека „Партений Павлович” е празник, защото след дългия период, в който работихме дистанционно, отново отварихме вратите си за културни събития. Чрез тях ние споделяме отново удоволствието от досега с прекрасни картини, книги, автори. Щастливи сме, че първото от тези събития е изложбата на младата силистренска художничка Елена Маркарян.
След своя прощъпулник с първата си изложба в библиотеката "Силата на цветовете" Ели Маркарян ни гостува отново със свои творения. Втората си изложба тя е нарекла „Силата на времената”.
Творбите, които преди две години ни показа, разкриха пред нас, че Елена е художник с нежна душевност, лирична чувствителност и цветно светоусещане.170 години от рождението на Иван Вазов

ivazovВ Регионална библиотека „Партений Павлович” е подредена изложба „Народен и безсмъртен”, посветена на 170 годишнината от рождението на Иван Вазов. В изложбата са включени произведения на автора от фондовете на библиотеката.
Творчеството на Вазов е определяно като енциклопедия на българската действителност – природа, език, нрави, политически идеи, националноосвободителни борби, победите и храбростта на младата българска армия – всичко, което присъства в българската действителност, е намерило място в неговите произведения.
Изложбата е подредена тематично. Представени са освен художествени произведения от гениалния поет и писател, негови документи, писма, спомени. Представена е и информация за част от наградите на Вазов. Той е единствения български поет, удостоен със званието „Народен поет”през 1920 година. Това признание се дължи на факта, че Иван Вазов е бил възприеман от своите съвременници не само като писател – той е и духовен водач на нацията. Творчеството му е не само израз на обществените идеи и национален дух, но и съдържа послания към българския народ.
Много от Вазовите стихотворения се разпространяват и се пеят като любими песни още през Априлското въстание. Неговите песни – „Панагюрските въстаници”, „Радецки”, ”Де е България”, са част от българската душевност и са доказателство за неговата вечност.
Денят на създателите на славянската писменост се чества от векове

Началото на църковното честване на създателите на славянската писменост Светите братя Кирил и Методий, през месец май, е поставено преди много векове. В старобългарските ръкописи има данни, че денят на славянските апостоли е празнуван още в ХI век и нашата църква го е отбелязвала до ХIV век.

С идването на османските завоеватели, тази традиция е прекъсната почти до средата на ХIХ век. Едва на 1 май 1851 година в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий” в Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира първия празник на светите братя, за което съобщава Неофит Рилски. През 1856 година в Пловдив Йоаким Груев извежда за първи път на манифестация ученичките от Пловдивското класно девическо училище и предлага 11 май да се празнува от всички български селища и празникът придобива голяма популярност. След 1863 година 11 май се установява като официален църковен празник на светите равноапостоли в българските земи.

 
продължава99274636 264227318060367 6160696480882491392 n

В навечерието на 24 май - Деня на славянската писменост на българската просвета и култура, Регионална библиотека „Партений Павлович” получи ново книжно дарение.

Дарението беше връчено на директора на библиотеката г-жа Светла Ангелова от силистренеца Михаил Кирязов – учител, синдикален лидер, прекрасен историк и приятел на библиотеката.

Ето какво сподели той: „Книгите наистина са моя страст, тази страст се дължи на една библиотекарка, госпожа Рибарова. Тя беше превъзходен човек, научи ме буквално да чета книги. Беше ми направила един списък с литература от най-различни автори. Списъкът беше по държави и по езици, за мен това бе много интересно и така се докоснах до немската, английската, американската литература, френската също ми беше много интересна. Това беше в годините, когато бях в гимназия и от тогава ми остана това особено отношение към книгите и към библиотеката. В онези години да се снабдиш с хубава книга беше трудно. Освен, че получавах хубави книги от библиотеката, имах и напътствия от библиотекарката, а и често искаше да споделя какво от прочетеното ми е харесало най-много”.

       Благодарим на господин Кирязов за прекрасните заглавия, които ни подари. Повечето от тях са свързани с една интересна тема – Втората световна война, дипломацията и личностите, изиграли ключова роля за победата над фашизма.

         Благодарим и за прекрасните думи за една обичана наша колежка – госпожа Свобода Рибарова или леля Боди, както я помнят много от нашите съграждани.
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

Уважаеми читатели,

Регионална библиотека „Партений Павлович” ОБЯВЯВА БЕЗПЛАТНО ИЗДАВАНЕ НА ЧИТАТЕЛСКИ КАРТИ ОТ 14-и ДО 29-и МАЙ 2020 ГОДИНА ВКЛЮЧИТЕЛНО.

ПОТРЕБИТЕЛИ, КОИТО ПОДНОВЯВАТ СВОИТЕ ЧИТАТЕЛСКИ КАРТИ, могат да изпратят номера на читателската си карта и трите си имена на e-mail : Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или да посетят библиотеката в периода 14-29 май. При условие, че имат промяна на лични данни – адрес, месторабота и/или номер на лична карта, трябва да посочат новите актуални данни.

продължава
Силистренската библиотека участва в Национален онлайн форум”COVID-19”: отговорът на библиотеките”

На 11 май почитаме паметта на светите братя Кирил и Методий. Денят е и патронен празник на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, както и професионален празник на българските библиотекари.
НБКМ отбеляза празника с национален онлайн форум „COVID – 19: отговорът на библиотеките”.
Целта на форума бе създаването на информационно и научно-културно пространство, където се предоставя възможност на библиотечните специалисти да участват в дискусионна среща по въпросите на съхраняването и поддръжката на националните ни ценности, духовно – нравствените и културни аспекти, както и всички направления в библиотечната работа по време на пандемия.

продължава
Регионална библиотека "Партений Павлович" получи поздравителен адрес по повод 11 май - професионалния празник на библиотечните специалисти, от евродепутата и посланик на библиотеките в Европейския парламент Емил Радев. Благодарим на г-н Радев за поздравленията и за неговата помощ и отзивчивост към дейността на библиотеката в гр. Силистра! Екипът на РБ "Партений Павлович" пожелава на г-н Радев много здраве и да бъде все така всеотдаен към мисията на българските библиотеки! С уважение: Светла Ангелова, Директор на РБ"Партений Павлович"
Untitled  1
11 май – професионален празник на българския библиотекар


96587409_297467484617364_3573649176682037248_n.jpgСпоред българския православен календар на 11 май отбелязваме паметта на светите братя Кирил и Методий. Тази историческа дата в календара на българската култура се превърна и в професионален празник на тези, които служат на писменото слово, тези които го съхраняват и разпространяват - българските библиотекари.
Библиотекарите заслужават честване на този светъл ден, защото да бъдеш библиотекар не е само професия и начин на препитание, а всеотдайност и призвание.

продължава
Министерство на културата
Община Ямбол, Община Тунджа, Съюз на артистите в България
Куклен театър „Георги Митев”– Ямбол,
Дружество на писателите – Ямбол

ОБЯВЯВАТ
НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА НАПИСВАНЕ НА ПИЕСА ПРИКАЗКА ЗА КУКЛЕН ТЕАТЪР

Литературният конкурс е в три раздела:
♦Оригинален авторски текст♦
♦Драматизация по класическа приказка♦
♦Текст за образователен спектакъл♦

продължава
unnamed1

Днес, 2 април е Международния ден на детската книга. Празникът се отбелязва от 1967 година по решение на Международния съвет за детската книга и има цел да вдъхне любов към четенето и да обърне внимание на обществото върху литературата за деца. Всяка година различна страна е домакин на отбелязването на този празник, като предлага тема на отбелязването и кани известен автор да напише обръщение към децата от целия свят. Датата на празника е избрана не случайно – 2 април е рождения ден на вълшебния разказвач на приказки Ханс Кристиян Андерсен. Повече от двеста години след неговото рождение андерсеновите приказки омайват децата от цял свят. Незабравимите „Малката русалка“, „Палечка“, „Малката кибритопродавачка“ ни учат на доброта, „Грозното патенце“, „Храбрият оловен войник“ ни показват истински ценните неща в живота, учим се как да обичаме от „Дивите лебеди“, „Снежната царица“, „Цветята на малката Ида“.

продължава
Скъпи читатели и приятели на библиотеката!

Вече петнадесет поредни години библиотеките в цялата страна организират събития, посветени на една прекрасна инициатива – Маратон на четенето. Той стартира по традиция на 2 април – Международния ден на детската книга и продължава до 23 април – Международен ден на книгата и авторското право. Идеята на маратона е в един и същи ден, хора от различна възраст и професия, да прочетат на глас страници от свое любимо литературно произведение.

През изминалите години Регионална библиотека – Силистра, заедно с вас, читателите, осъществи много и разнообразни инициативи, посветени на този празник на четенето и книгите. Четохме заедно в различна среда -училища, детски градини, Дунавския парк, книжарници, домове за възрастни хора и други обществени места.

Тази година, поради извънредната ситуация, ще отбележим Маратона на четенето с инициативи, които ще се проведат онлайн в дигитална среда. Ще организираме онлайн срещи с автори, ще четем различни литературни творби, ще организираме литературни игри.
Уважаеми читатели,
Уведомяваме Ви, че във връзка с извънредното положение, обявено в страната, Регионална библиотека „Партений Павлович “ – Силистра няма да работи с читатели от 16.03.2020 до второ нареждане. Бъдете здрави и се пазете!
chudomir

„СМЯХ С ЧУДОМИР – 130 г. от рождението на сладкодумния български сатирик и художник”    

Експонираната изложба в Силистренската регионална библиотека през месец март представя житието на талантливия български хуморист, художник, краевед и писател Димитър Христов – Чудомир.
Хронологично изложбата разказва за неговата биографична хроника, самостоятелните издания и художествени изложби, акварелните рисунки под надслов „ЧУДОМИР – нашенци”, псевдоними, драскулки, признания и награди.

продължава
ИЗЛОЖБА „ПРОЛЕТНО ВДЪХНОВЕНИЕ”

В Регионална библиотека „Партений Павлович” групата за ръчно направени творби и декупаж – Силистра подреди изложба „Пролетно вдъхновение”.
Сред експонираните творби на приложното изкуство освен великденски сувенири и оригинални бижута, има красиви пролетни пана, картички, текстилни подвързии за книги. Цветя и птици, великденски кошнички и яйца са част от изделията на талантливите приложнички от Силистра.
Те споделят, че при изработване на красивите предмети всяка от тях е вложила желание да създаде пролетно настроение и да направи нашето ежедневие по-красиво.

продължава
Извънредна ситуация! Уважаеми читатели!

Във връзка с регистрираните случаи на COVID-19 на територията на България, след извънредно заседание на Министерския съвет, министърът на здравеопазването издаде заповед РД-01-117/ 08.03.2020 г, с която се преустановяват всички културни мероприятия в цялата страна. В тази връзка Регионална библиотека „Партений Павлович“ – Силистра отменя всички събития, обявени в културния афиш, до второ нареждане!

До второ нареждане се затварят читалните зали в Справочно-информационен център, Детски отдел, Филиал 2 и Текуща периодика, с което да се избегне продължителния престой на читатели в затворено помещение.

Книгозаемане за дома работи с нормално работно време.

Извиняваме се за неудобството!

Душа на длан

87162817 2680999338635501 2479417274893598720 oq         На 20 февруари 2020 година в Регионална библиотека „Партений Павлович” гостува поетесата Надежда Захариева. Тя бе председател на тричленното жури, което определи победителите в 19-ия национален конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов”.

продължава
ТЕЗИ ЧИСТИ БЪЛГАРИ

Силистренка с фолклористично изследване за великата обсада на Малта и българската връзка

В зала „Диоген Вичев“ на Регионална библиотека „Партений Павлович“ Силистра филоложката и автор на няколко книги Снежанка Генчева представи резултата от своя пореден изследователски проект книгата „Тези чисти българи. Български народни песни с мотив „Девойка спасява Малта”. 

продължава
АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА В СИЛИСТРЕНСКИЯ КРАЙ

87269471 2331293426971537 683114758882197504 nВАСИЛ ИВАНОВ КУНЧЕВ (6/19 юли 1837 - 6/19 февруари 1873) Дякона, Апостола, Главният книжар, Тропчо, Ефенди Аслан Дервишооглу, В. Лъвский, Аслан Дервишооглу Кърджалъ, Драгойчо, Дякон Игнатий. Самият той се подписва в протоколите Дякон Левский, а неговите съратници го наричат Васил Дякона или само Дякона или Дякончето. Легендите говорят, че именно в Добруджа, Васил Кунчев е получил прочутото си прозвище Левски. След смъртта му, през 80-те и особено 90-те години, в широка употреба влиза прозвището Апостола на свободата или само Апостола, за което особена заслуга има Иван Вазов. Закодираните послания в прякорите му говорят за това, как го виждат очите на съвременниците му – пламенен и честен революционер и неуловим герой.

продължава
АНКЕТА ЗА ПРОУЧВАНЕ НА ПОТРЕБНОСТИТЕ ОТ ОБУЧЕНИЕ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ И/ИЛИ КЛЮЧОВИ КОМПЕТЕНТНОСТИ

Агенцията по заетостта чрез дирекции "Бюро по труда" организира обучения за придобиване на професионална квалификация и/или ключови компетентности от безработни лица на възраст над 16 години, както и на заети лица, отговарящи на определени условия. Обученията могат да бъдат заявени от работодател, който впоследствие ще наеме на работа обучените лица, както и такива, които биха могли да подпомогнат успешното намиране на подходяща работа от безработни или неактивни лица. Реализира се и дуална форма на обучение, при която се съчетават паралелно работа и обучение за професионална квалификация по упражняваната на работното място професия.

продължава
МОНОГРАФИЯ „ФАНТАЗИИ В МЕТАЛ” – НОВО ИЗДАНИЕ НА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ПАРТЕНИЙ ПАВЛОВИЧ”,
С ФИНАНСОВОТО СЪДЕЙСТВИЕ НА ФОНДАЦИЯ „ГЛОБАЛНИ БИБЛИОТЕКИ – БЪЛГАРИЯ”

Монографията „Фантазии в метал” е издание на Регионална библиотека „Партений Павлович” - Силистра, съфинансирана от Фондация „Глобални библиотеки – България” по дейност „Значими библиотечни инициативи”. Монографията е посветена на 30-тата годишнина от първия силистренски Симпозиум „Дръстър” за скулптура от метал, проведен 15-30 юни 1989 година. Негови комисари са Ангел Станев, Георги Чапкънов, Емил Попов, Кирил Мескин, Павел Койчев и Пламен Аврамов - творци от нов тип, непознат дотогава у нас; ярки индивидуалности с мощен и осмислен пластически език. Комплексното изследване систематизира информация за трите Симпозиума, проведени в град Силистра – през 1989, 2005 и 2006 година. Техни инициатори са проф. Георги Чапкънов, проф. Ангел Станев и проф. Светлин Русев.

продължава
10.02.2020
Имам щастието да ви доложа Ваше Превъзходителство, че крепостта Силистра покорно падна в краката на Негово Императорско Величество
днес, 10 февр
уари 1878 година
1
42 години от освобождението на Силистра от турско робство -

sanstefano

На 12 април 1877 г. Русия обявява война на Турция. Руската армия преминава река Прут и през Румъния се насочва към Дунав. Създава се впечатление, че военните действия ще се водят в добре укрепеният “четириъгълник” - Русе-Шумен-Варна-Силистра, от овладяването на който зависи и целият изход на войната. Силистренската крепост е изградена от редица съоръжения, разположени в дъга около нея. От запад на изток това са: Танир табия, Мустафа табия, Кючук, Орду, Иланди, Меджидие и Джермен. През тази редица от фортове се намира венец от редути, между които се извисява Араб табия. През 1877 г. целият този пояс е подсилен с редути отпред. Изградено е и здраво предмостие на румънския бряг, което позволява провеждането на турски атаки към Кълъраш. Решава се да се построи потонен мост между двата бряга.

продължава
20200207182704Днес, 7 февруари 2020 г., в Регионална библиотека „Партений Павлович” бе открита изложба „Одежди и мартеници – вълшебство от багри”, която ще продължи до 19 февруари. Тя е дело на Кристина Джерманска и Виктория Денева – майстори на народните занаяти. Експозицията включва автентични народни носии от различни етнографски региони на България и оригинални сувенири, пана и мартеници. Виктория Денева е един от младите български творци, които не само творят, пазят народните традиции, но и доказват, че красотата на народните традиции е непреходна.

продължава
Тримагически турнир в Регионална библиотека „Партений Павлович”

img2.rtve.esНощта на книгите за Хари Потър, по традиция е събитие, което се отбелязва в цял свят в първия четвъртък на месец февруари по инициатива на британското издателство Bloomsbury, а българският домакин е издателство Егмонт.За четвърта поредна година „Нощ на книгите за Хари Потър” организира Регионална библиотека „Партений Павлович”“ – Силистра. Екипът на Детски отдел подготви незабравима магическа вечер под надслов „Тримагическият турнир“. Споделихме магията на незабравимите истории и приключения на „момчето, което оживя“. Младите магьосници, вещици и мъгъли имаха възможност да вземат участие в събитие, изпълнено със забавни игри и четене на любими откъси от романите за Хари Потър.

продължава
ВЯРВАЙ В ИДЕАЛИТЕ СИ! 100 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛЕДА МИЛЕВА

Спомен за Леда Милева представя изложбата   в Регионална библиотека „Партений Павлович” през месец февруари, посветена на 100 годишнината от рождението на българската поетеса, преводачка, детска учителка, народен деятел на изкуството и културата, общественичка, дипломат. Ваятел e на майсторското слово в българската литература .

Тя е родена на 5 февруари 1920 г. в София. Умира на същия ден, 2013 г. Дъщеря на Гео Милев. Приживе Леда Милева се радва на четирима внуци и петима правнуци.

продължава
СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШЕТО ХОБИ
Библиотеката предлага място за срещи на хора с общи интереси. Имате ли любимо занимание, което бихте искали да споделяте с други като вас? Ето няколко наши предложения за клубове по интереси. Очакваме и вашите, за да стартираме нашата нова инициатива!"ЧИТАТЕЛ НА ГОДИНАТА" 2019

Регионална библиотека Партений Павлович” връчи за пръв път наградите „Читател на годината” 2019. Целта на инициативата е да насърчава четенето сред всички възрасти и да допринесе за изграждането на читателски навици. Това е първата изява на библиотеката за настоящата година,  която съсредоточава вниманието върху книгите, четенето и читателите.

Най-активните читатели на силистренската библиотека бяха номинирани в две категории – читател на годината до 14 и читател на годината над 14 години.

В първата категория, читател до 14 години, с най-много прочетени книги се класира Траян Павлов Илиев. Той е „Читател на годината” до 14 години, със 167 прочетени книги. Траян сподели, че любимите му автори са Джон Роулинг, автор на приключенията на Хари Потър и Рик Риърдън с поредицата „Пърси Джаксън и боговете на Олимп” и „Героите на Олимп”.

продължава
 С подкрепата на Емил Радев,
Посланик на библиотеките в Европейския парламент

 Регионална библиотека „Партений Павлович”
обявява конкурс за есе (или разказ) и рисунка

Условия за участие:
В конкурса за рисунка могат да участват ученици от I до IV клас, а за есе – ученици от V до VII клас.
Организаторите не носят отговорност за злоупотреба с авторско право, отговорността е на участника. Победителите ще бъдат определени от жури, като най-добрите творби ще бъдат отличени с грамоти и награди.
Всеки участник дава своето разрешение на организаторите да използват предоставената рисунка или есе безвъзмездно и без търговска цел за изложби, публикации, популяризиране в интернет, като името на автора задължително се споменава заедно с творбата му.

продължава
 

pokana chitatel
ИЗЛОЖБА - „ЖИВОПИС” НА ИЛИЯ ИВАНОВ

Авторска изложба – „Живопис - 2020” на талантливия силистренски художник Илия Иванов беше открита в Силистренската библиотека на 15.01.2020 г., във фоайето на първи етаж.
Илия Иванов е известен преди всичко като фотограф със собствено ателие и с множество изяви у нас и в чужбина. Притежава и собствена школа, в която учи младите таланти как да боравят с обектива, така че след време да станат водещи автори като него. Преди години започва да рисува, изхождайки от факта, че е много близко до фотографското. Сега владее и двете, като хем снима, хем рисува, което за него е невероятно удоволствие.

продължава
ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ НА ЙОРДАН ГЕОРГИЕВ!

Днес нашият приятел, журналистът и пиар на Областна администрация – Силистра, Йордан Георгиев, празнува своя 60-ти рожден ден!
С неизчерпаемата си интелектуална енергия, творчески дух, будна гражданска позиция и талант, г-н Георгиев е ярко присъствие в обществения живот на Силистра.
Хората на духа и словото, какъвто е и Йордан Георгиев, са незаменими като гарант за просперитет на обществото.
Екипът на Регионална библиотека „Партений Павлович” пожелава много здраве и нови успехи на рожденика! Вярваме, че журналистическото му перо ще бъде все така чувствително към динамиката на времето.
ИЛИЯ ЙОРДАНОВ ИВАНОВ е роден на 11.10.1962 г. в с. Айдемир, общ. Силистра.  Завършил е ВСИ и ВИХВП гр. Пловдив. Фотограф-художник -има над 30 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Носител е на много награди и отличия на наши и интернационални салони. Негови снимки са на кориците и страниците на много книги и списания. Има откупени творби от колекционери и ценители на изкуството от САЩ, Франция, Люксенбург, Турция, Белгия, Великобритания, Русия, Германия, Южна Корея, Гърция, както и от много граждани на гр.Силистра и България. Има собствена галерия „Иванов“ в центъра на гр.Силистра. Автор и собственик на Първа частна школа по фотография в гр.Силистра.
 

ПОДАРЪК
на НЕДЯЛКО ЙОРДАНОВ

На стената висят всички ценни картини,
между тях окачих твоята с морското синьо.
Ти за мен я рисува, мило мое дете.
Беше първо пързалка, после каза – небе,
после каза със стойка на художник напет:
„Това е най-точният син твой портрет.”
И аз бях пленен не от синия лист,
а с това, че ме имаш за толкова чист,
а с това, че изглеждам в две детски очи
като някакъв цвят, дето пръска лъчи,
като някакъв малък квадратен синчец.
Впрочем – сложих го в рамка – един златен венец.
Между скъпи картини и скъпи пана
грее твоят букет без порок, без вина,
без разяждащи мисли, без да струва пари.
Мило мое дете, ти така ме плени!
най-чудесният детски – в морскосиньо – букет.

Валентин Йорданов
НАГРАЖДАВАНЕ НА ОТЛИЧЕНИТЕ ТВОРБИ В ОБЛАСТЕН КОНКУРС „БЯЛО РОЖДЕСТВО” 2019 г.

В навечерието на предстоящите Коледни и Новогодишни празници, в зала „Диоген Вичев” на Регионална библиотека „Партений Павлович за шести път се проведе традиционното награждаване на отличените творби в Областен конкурс за рисунка, есе и стихотворение ”Бяло Рождество”. Отличените творби са 140, като 95 от тях са от раздел „Изобразително изкуство” .

Във фоайето на първи етаж е експонирана изложба на детските рисунки от раздел 1 – Изобразително изкуство. Три от рисунките от конкурса бяха избрани за картичка на Община Силистра, а техните автори получиха специален подарък от кмета на Община Силистра - д-р Юлиян Найденов.

продължава
На 5 декември ученици от седмите класове на ОУ „Иван Вазов” посетиха Регионална библиотека „Партений Павлович”, заедно с техния преподавател по български език и литература г-жа Боряна Стефанова. Te се запознаха с отделите в библиотеката и услугите, които се предлагат. Научиха за първите ръкописни и печатни книги на български език. Разгледаха фототипни издания на стари български ръкописи, разлистиха оригинални списания от края на ХIХ век, докоснаха страниците на списания на брайлов език, предназначени за незрящи хора.

продължава
ГОДИШНА НОМИНАЦИЯ „РИЦАРИ НА ДОБРОТО”

Неформалната организация „ Рицари на доброто” съществува от 8 години и е възникнала по идея на учители, забелязали болката на учениците- загубили един от родителите си… От осем години повече от 140 добротворци от града, страната и чужбина откликват на повика на организаторите и помагат в трудни моменти на ученици и студенти, които не са получавали помощи от АСП и не са били настанявани в Домове.

продължава
СВЕТЛА АНГЕЛОВА Е НОВИЯТ ДИРЕКТОР НА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА - СИЛИСТРА

20191204_141718 (1).jpgРегионална библиотека "Партений Павлович" - Силистра има нов директор. След проведения конкурс през месец ноември на първо място се класира Светла Ангелова.
Светла Ангелова е родена на 26 ноември 1967 г. Тя има магистърска степен от ШУ "Константин Преславски", специалност български език и история, а през 2008 г. се дипломира и като магистър по "Информационни технологии и информационно брокерство" в СВУБИТ. В Регионална библиотека - Силистра работи от 2006 г. като библиотекар в Справочно-информационен отдел, Книгозаемане, а от 2010 г. е завеждащ Детски отдел. Колективът на силистренската библиотека пожелава на Светла Ангелова успешна работа като Директор на Регионална библиотека "Партений Павлович"!
На 3 декември в конферентна зала „Диоген Вичев” на Регионална библиотека „Партений Павлович” бе представена личностната енциклопедия „Духът е воля”, с автор Радка Димитрова. Събитието се състоя по инициатива на Красимира Георгиева – председател на Фондация „Съпричастие” – Силистра. Официални гости бяха Мария Недялкова – зам. кмет "Хуманитарни дейности" на Община Силистра, Ивелин Неделчев – зам.-председател на Общински съвет Силистра, Елица Тодорова – общински съветник, Светла Ангелова – директор на Регионална библиотека „Партений Павлович” и д-р Росица Дучева.

продължава
ПРЕМИЕРА НА КНИГАТА НА НИКОЛАЙ ТАБАКОВ „НУЛА ВРЕМЕ"

На 29 ноември в Регионална библиотека „Партений Павлович” се състоя премиера на най-новата книга на Николай Табаков „Нула време”. Г-жа Даниела Недялкова – директор на Библиотеката, поздрави автора и препоръча на гостите да разгърнат страниците на тази великолепна книга, в която ще открият „една притча за… смисъла на битието, написана с чаровен благо-ироничен тон и ще бъдат омагьосани от приказния микс от северозападнали чешити и титани на човешката цивилизация.”
На автора бяха поднесени поздравителни адреси от Областна администрация, община Силистра и Регионална библиотека.
През месец декември, читателите на Регионална библиотека ще имат възможност да се запознаят с богатото литературно творчество на Николай Табаков.

продължава
КЛУБ „АКУСТИК” В СИЛИСТРЕНСКАТА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА

20191121_1818471.jpgНа 21 ноември 2019 г. възпитаниците на китарен клуб „Акустик”, с ръководител г-жа Виктория Цветкова, зарадваха многобройните си почитатели с китарен концерт в Силистренската библиотека.

Малките и по-големи музиканти представиха произведения като „Сух блус”, „Меланхоличен валс”, две любими български народни песни, „Руска песен”, „Руска тройка”, „Зима”, песента на Джон Ленън „Имаджин”, „Карибски пирати”, „Песен в индийски стил”, „Сарабанда” от Георг Хендел, „Испанска балада” и др.

продължава
ЛЮБОВТА В ДИСТОПИЧНИЯ „СИВ ГРАД” НА КАЛИНА ИВАНОВА


На 20 ноември Регионална библиотека "Партений Павлович" - Силистра представи романа „Сивият град: Преплитане на реалности“ на силистренката Калина Иванова.
По въвеждащите думи на г-жа Даниела Недялкова - директор на библиотеката, критиците определят романа като дистопичен, но според нея „ни очаква една провокативна история за силата на Любовта. А нали знаете, антиутопията е антилюбов, а антилюбовта се лекува с много любов!”
„Дистопия” (от гръцки δυσ – лош, непоносим и τόπος – място) означава общество или общност, описани в условията на несъществуващ дехуманизиран, нежелан свят. Антиутопични сюжети се наблюдават в литературни творби, филми и игри, граничещи между фантастичното и реалното. Антиутопия, дистопия или какотопия се използват като синоними.


продължава
На 13 ноември в зала „Диоген Вичев” на Регионална библиотека „Партений Павлович” се състоя премиера на стихосбирката „Звезди в капчука” на поета Дойчин Дойнов.
Събитието беше организирано от Община Силистра, Дирекция „Хуманитарни дейности” - отдел „Култура”, Регионална библиотека „Партений Павлович” и Литературно сдружение „Реката и приятели”.
Ваня Игнатова - ст. експерт по Български език и литература към РУ на МОН – Силистра, представи пред силистренската публика поета и човека Дойчин Дойнов, след което заедно с него, чрез вдъхновяващ прочит, въведоха гостите в колоритния свят на стихосбирката.

продължава
АКАДЕМИЯ ЗА ТВОРЧЕСКО ПИСАНЕ

Регионална библиотека „Партений Павлович“ и РУ на МОН – Силистра организираха и проведоха втори пореден семинар по творческо писане за ученици от пети до седми клас. Събитието е част от инициативите за осъществяване на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността. Организаторите си поставят за цел да стимулират творческите възможности на подрастващите, като развиват отношението им към словото, като провокират интереса им към книгите и възпитават у учениците умение да изразяват своя емоционален свят.

продължава
Директорът на Регионална библиотека „Партений Павлович” – г-жа Даниела Недялкова, зам.-директорът г-жа Мануела Енчева и специалисти от област Силистра, участваха в Националния форум „Библиотеките днес - 2019 г.”, който се проведе 6-8 ноември в град София.
Във фокуса бяха предизвикателствата пред обществените библиотеки в XXI век в контекста на  Манифеста на ЮНЕСКО и ИФЛА (Международна федерация на библиотечните асоциации и институции). Форумът, организиран от Фондация „Глобални библиотеки – България”, акцентира върху ролята на библиотеките за осигуряването на свободен и равен достъп до информация, знание и култура за всеки гражданин, като място за личностно и общностно развитие и за подобряване качеството на живот.

продължава
ЗА ОТЕЧЕСТВОТО И СИЛИСТРА!
ЦЕННО КНИЖНО ДАРЕНИЕ ОТ ПРОФ. Д-Р ИВАН ГАВРИЛОВ

На св. архангел Михаил Регионална библиотека "Партений Павлович", получи ценно книжно дарение от проф. д-р Иван Гаврилов. То бе направено чрез неформално сдружение "Рицари на доброто" с председател Милка Димитрова и съоснователи Лилия Маркова и Маргарита Любомирова.

продължава
Вълнуваща среща с автора на книжката “Аз съм Гунчо”, Христо Милев, в Регионална библиотека "Партений Павлович". Това е една история за малки и големи. За малки, за да ги научи да преследват своите мечти и да търсят решение в трудните моменти.

продължаваДнес по повод Деня на народните будители в Регионална библиотека “Партений Павлович ”, гостуваха ученици от VI клас на ОУ “Иван Вазов”, с ръководител г-жа Ирена Екзарова. Ника Георгиева - картотекар в отдел "Краезнание" им представи изложбата “Хоризонти вчера – хоризонти днес”, показваща паметници и паметни плочи на бележити личности от силистренския край, постоянната експозиция “Стара Силистра”, предоставена от г-н Петко Герасимов и експонираната на втори етаж “Добруджанска фолклорна магия”.

продължава
В НАЧАЛОТО БЕ СЛОВОТО…

ХИЛЯДОЛЕТНАТА БЪЛГАРСКА КНИГА

Регионална библиотека „Партений Павлович” посрещна млади литератори от Основно училище „Иван Вазов” в предвечерието на празника на Народните будители. Седмокласниците са от клуб „Словолюбци”, с ръководител г-жа Боряна Стефанова - учител по български език и литература.

Г-жа Ника Георгиева от отдел „Краезнание” отбеляза приноса на силистренските будители епископ Партений Павлович – патрон на библиотеката и на библиотекаря Диоген Вичев.

продължава
ДА РАЗТВОРЯТ ВДЪХНОВЕНИ КРИЛА ЗА ТВОРЧЕСТВО И ДА ВЪЗДИГАТ БЪЛГАРСКИЯ ДУХ!

ОБЛАСТЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „ ДУХЪТ НА БЪЛГАРИНА”

В Регионална библиотека „Партений Павлович” гр. Силистра, в предвечерието на светлия празничен „Ден на народните будители”, се проведе заключителният етап на ХХIX–ия пореден Областен литературен конкурс „Духът на българина”. Съорганизатори са РУ на МОН и ОУ „Отец Паисий” – Силистра.

В конферентната зала „Диоген Вичев” учениците от ОУ „Отец Паисий”, ОУ ”Христо Смирненски” - Дулово, ОУ „Иван Вазов” - Силистра,   ОУ „Васил Левски” - Дулово, ЕГ „Пейо Яворов” - Силистра, СУ „Н. Й. Вапцаров” - Силистра, ПГСУАУ „Атанас Буров”- Силистра, ПМГ „Св. Климент Охридски” - Силистра и СУ „Йордан Йовков” – Тутракан, бяха достойно наградени в разделите „Стихотворение”, „Есе” и „Разказ”.

продължава
ОБЛАСТЕН КОНКУРС
за
рисунка, есе и стихотворениe на тема:

БЯЛО РОЖДЕСТВО

продължава
ВДЪХНЕТЕ ЖИВОТ НА ВАШИТЕ ИДЕИ!
ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА ПРОГРАМИРАНЕТО В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ПАРТЕНИЙ ПАВЛОВИЧ”

По повод Европейската седмица на програмирането, в зала „Диоген Вичев” на Регионална библиотека „Партений Павлович”, бяха организирани занимания с програмиране. Събитията станаха част от програмата на библиотеката в Европейските дни на програмирането, които тази година са под мотото „Вдъхнете живот на Вашите идеи!” Целта на тази инициатива в ЕС е да се насърчи творческата изява чрез програмиране и да се повиши интересът към технологиите, техническите науки и математиката.
Васил Тончев - системен оператор на Регионална библиотека "Партений Павлович", проведе демонстрационни семинари с ученици от II-ри „б” клас от Основно училище „Иван Вазов”. Децата научиха интересни факти за дизайна и функционалността на роботите „Мистър Финч” и действието на очилата за виртуална реалност. Програмирането се оказа приятно, интересно и забавно.

продължава
140 ГОДИНИ НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „ИВАН ВАЗОВ” - ПЛОВДИВ

Г-жа Даниела Недялкова – директор на Регионална библиотека „Партений Павлович” и Васил Тончев – системен оператор, взеха участие в тържествените събития по повод честването на 140-годишнината на Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив. Г-жа Недялкова приветства екипа на Народната библиотека с юбилея и поднесе на директора г-н Димитър Минев поздравителен адрес от името на силистренската колегия.
В рамките на честването се проведе юбилейна кръгла маса под мотото „От Източна Румелия до Обединена Европа“. Водещ бе историкът, популярен от телевизионните предавания по БНТ Георги Ангелов, а участие взеха Мария Шнитер, Младен Влашки и др.

продължава
Г-жа Лили Николова от София, която е наш бивш колега - работила в Регионална библиотека “Партений Павлович” през 1973 г., дари на библиотеката книги, свързани с езотеричната наука.
Езотеризъм (от гр. ἐσωτερικός „вътрешен“ или вътрешно познание) в най-общ смисъл е всяко учение, предназначено за определен кръг хора (т.е. забраняващо разкриването пред непосветени). Такова учение изучава тайно и предава на поколенията знание от всякакво естество. Докато знанието е по принцип философско или етическо и мистично, то може на теория да бъде разнородно.

 

продължава
72875550 2066507370116812 2959671786263805952 oEкип на Регионална библиотека „Партений Павлович” участва в Национална конференция с международно участие „Библиотеките в контекста на европейското културно наследство”, която се проведе на 7 и 8 октомври 2019 г. в Рeгионална библиотека „Стилиян Чилингиров” с подкрепата на ИЦ „Европа Директно” – Шумен. Официални гости на форума бяха д-р Емилия Милкова, народен представител в 44-то Народно събрание и представители на местната власт.

продължава
ОСВОБОЖДЕНИЕ НА СИЛИСТРА ОТ РУМЪНСКО РОБСТВО
/1 ОКТОМВРИ 1940 ГОДИНА/

1 oktomwri

На днешната дата се навършват 79 години от освобождението на Южна Добруджа от румънската окупация и възвръщането й към България.
През 1912 г. Румъния проявява претенции към Южна Добруджа, търсейки компенсации с оглед бързите победи на България в Източна Тракия. През есента на същата година Крал Карол настоява за териториални компенсации поради страха от увеличаващите се територии на България. Така се стига до конференцията в Санкт Петербург, проведена на 29 април 1913 г., на която, под ръководството на руския външен министър Сазонов, се правят корекции на българо-румънската граница, като България предава на Румъния Силистра.

продължаваIMG 20190920 105222
РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ПАРТЕНИЙ ПАВЛОВИЧ”
С ОТЛИЧИЕ ЗА ПРОЕКТА „БИБЛИОТЕКА БЕЗ БАРИЕРИ”
 
На 20 септември, в зала „Истър“ на хотел „Дръстър“, екип на Комисията за защита от дискриминация, с председател доц. д-р Ана Джумалиева, презентира Закона за защита от дискриминация и дейността на комисията в регион Силистра.
На срещата беше представена и кампанията „Достъпна България”, в рамките на която Регионална библиотека „Партений Павлович” беше удостоена с грамота и сертификат за осигурена достъпна архитектурна среда.  
 Директорът на Библиотеката г-жа Даниела Недялкова прие отличието и подчерта, че „едно общество е силно тогава, когато слабите хора в него са силни”!
 
 СКЪПИ УЧЕНИЦИ, УЧИТЕЛИ И РОДИТЕЛИ,
СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ,

Екипът на Регионална библиотека „Партений Павлович” Ви поздравява за Първия учебен ден на 2019 година. Този празник е началото на Пътя, който всяка личност трябва да извърви. Той е Върхът, който трябва да достигнем!
Библиотеката и Училището са духовните стожери на хилядолетията. С тях, със силата и красотата на Словото, растат добротата, устремът и смелостта, талантът и Духът. Нека Знанието бъде Вашата сила, която преодолява трудностите и прави живота Ви по-прекрасен!
На учителите пожелаваме вдъхновение,
на децата – здраве и постоянство,
на родителите – обич, сила и търпение!

продължава
РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ПАРТЕНИЙ ПАВЛОВИЧ” С ОТЛИЧИЕ ОТ ВЕСТНИК „СТАНДАРТ”


В навечерието на Кръстовден, Денят на Силистра, на площад „Свобода” се проведе тържествена церемония на вестник „Стандарт”, водена от главния редактор Славка Бозукова. Събитието е част от проекта на медията и община Силистра – „10 причини да остана в моята Силистра", и отличава личности и институции с принос в развитието на региона. На церемонията Председателят на Общински съвет – Силистра, д-р Мария Димитрова, връчи на директора на Регионална библиотека „Партений Павлович” Даниела Недялкова специален приз. Грамотата е за иновативен принос в съхранението на културно-историческото наследство, в категория „Култура”.

продължава
ДНЕС ВЕСЕЛ, ПЪСТЪР КАРНАВАЛ В БИБЛИОТЕКАТА ОТНОВО НИ СЪБРА. ВСЕКИ ТУК СЕ ЗАБАВЛЯВА, В ПРИКАЗНИ ГЕРОИ ОЖИВЯВА!

karnawal2019В навечерието на Деня на Силистра и учебната година, екипът на Регионална библиотека „Партений Павлович” отново събра децата на Силистра на четвъртия си традиционен библиотечен карнавал. Г-жа Даниела Недялкова, директор на Библиотеката, приветства малките участници в събитието и им припомни за приключенията в „Лято в Библиотеката”. Уви, „забавното синьо лято вече към морето слиза, но от библиотечните летни ателиета останаха много вълшебни камъчета с безценни мигове на открития и сръчност, на игри и знания, и на много, много гордост от постиженията и наученото!” – заяви г-жа Недялкова.

продължава
НОВО КНИЖНО ДАРЕНИЕ ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ПАРТЕНИЙ ПАВЛОВИЧ”

IMG 20190902 093502Сред най-новите попълнения от библиотечни документи във фондовете на Библиотеката са книгите на д-р Иван Янев. Дарението беше връчено на директора на библиотеката г-жа Даниела Недялкова от силистренеца Добромир Удрев – приятел на автора, съгласно дарителската му воля.

 

продължава
РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА С МИСИЯ „ДИНОЗАВЪР”

IMG 20190815 171335На 15 август 2019 г., Регионална библиотека „Партений Павлович” и Фондация „Приятели на България”, организираха в зеления Дунавски парк на Силистра, еднодневен арт пленер „Мисия Динозавър”.

За пета поредна година силистренските деца и гости на града,участваха в разнообразните и атрактивни природонаучни занимания.

продължава
ПРИКАЗЕН КАРНАВАЛ
ПОД „ДЪРВОТО НА ЖЕЛАНИЯТА” В БИБЛИОТЕКАТА

30 юли беше най-веселия ден от „Лято в библиотеката” във Филиал-2 на Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра. В последния приказен библиотечен ден, на Мери Попинс, Шехерезада, Червената шапчица и Вълка, Пепеляшка и нейната Кръстница, принцесите Покахонтас, Елза и Анастасия, Хари Потър, гостуваха г-жа Недялкова - директор и инж. Стойкова – „компютърния магьосник” на силистренската Библиотека. За колоритността на приказния карнавал допринесе и украсата, направена от децата - Сръчковци.

продължава
„ОТКРОВЕНА, ИСТИНСКА, МЪДРА И КРАСИВА КНИГА!”
ПРЕМИЕРА НА КНИГАТА НА ИВАНКА ХРИСТОВА
„В ДЕБРИТЕ НА ВСЕЛЕНАТА - ЖИВОТ II”

На 24 юли в конферентна зала „Диоген Вичев” на Регионална библиотека „Партений Павлович”, се състоя представяне на двуезичните миниатюри на Иванка Христова „В дебрите на вселената - живот II”.
На събитието присъстваха г-жа Цветана Игнатова - директор Дирекция „Хуманитарни дейности” в Община Силистра, близки и приятели на авторката.
Г-жа Даниела Недялкова - директор на Регионална библиотека „Партений Павлович”, приветства гостите в залата и презентира майсторството на автора.

продължава
РАФТИНГ В СИЛИСТРЕНСКАТА БИБЛИОТЕКА.
ЩУРИ ПРИКЛЮЧЕНИЯ НА ИГРОВА КОНЗОЛА

Днес в Регионална библиотека "Партений Павлович", се проведе поредното иновативно събитие от програмата за лятно четене и развлечения „Лято в библиотеката".
Децата имаха възможността да преживеят уникални приключения, благодарение на сензора Kinect, който локализира всички движения на тялото и Ви превръща в контролер, за да се забавлявате с един нов начин. Той следи всяко Ваше движение и има вграден микрофон, с който можете да дадете гласови команди за пауза, да играете игри, да гледате филми или просто да слушате музика. Заедно със своя Аватар, Вие изживявате всичко изключително реалистично!

продължава
В момента има 48  гости и няма потребители и в сайта