На 28 май 2023 г. се проведе шестия благотворителен маратон „Чрез спорт към знание”, посветен на каузата за набавяне на нови книги за Регионална библиотека „Партений Павлович”. Правилата отново изискваха всеки участник да пробяга една обиколка от 400 метра, което прибавяше 1 лв. към сметката за закупуване на книги. Събитието се проведе в Дунавския парк на гр. Силистра и отново привлече много участници. Организаторът и спонсор на събитието Александър Тодоров благодари на всички, които се включиха и обяви, че шестият маратон „Чрез спорт към знание” е поставил рекорд за Силистра в сравнение с предишните маратони – участниците са 267, а направените обиколки са 3 685! За пръв път има двама участника, пробягали най-много обиколки - Цветан Тодоров, с №17 и Ивайло Стефанов, с №55. Двамата са пробягали еднакъв брой обиколки - 66 и получиха грамоти и медали. Най-малкият участник е Стиляна Накова( 1,6 г.), а най-възрастен – Златан Йорданов( 95г. ). Организаторите и спонсорите на благородната инициатива бяха подготвили томбола с награди. Най-емоционални бяха децата, които с ентусиазъм се включиха в тегленето на печелившите имена. В предложенията за заглавия на нови книги, които ще се закупят със средствата от маратона, отново децата бяха най-активни.

На инициатора, организатори спонсор на събитието г-н Александър Тодоров , на останалите спонсори и на всички участници в маратона „Чрез спорт към знание” благодари директорът на библиотеката Галина Раева. Тя приветства всички, които отделиха от свободното си време, вложиха енергия и положителни емоции за благородната кауза – комплектуване на нови книги за библиотечните фондове. Раева припомни, че мотото на благотворителния маратон е „Остави следа след себе си”, а най-ярка и силна следа оставяме с доброто, което правим .

ЦЕРЕМОНИЯ ПО ВРЪЧВАНЕ НА ВТОРИ ГОДИШНИ НАГРАДИ "БИБЛИОТЕКА НА ГОДИНАТА" И "БИБЛИОТЕКАР НА ГОДИНАТА"
ЗА 2022 ГОДИНА ЗА ОБЛАСТ СИЛИСТРА

Днес се състоя втората Церемония по връчване на годишни награди за постижения в библиотечната професия за област Силистра. Наградите се връчват на конкурсен принцип за високи постижения в реализацията на мисията на библиотеките и принос за издигането на авторитета им, за внедряване на иновативни услуги за ползвателите, за реализация на проекти с висока обществена и професионална значимост, за принос в реализацията на държавните и местни политики в библиотечния сектор и най-вече за принос в изграждането на положителна визия на библиотеките и по-силното им присъствие в местната общност и в медиите. Номинациите за годишните награди са подадени от името на библиотекари и секретари от читалища от област Силистра, а процедурата по избор на победителите е в два етапа - преценка на допустимостта на кандидатурите и избор на носителя на наградите.

Гост на събитието беше областният управител на Област Силистра г-н Николай Неделчев, който връчи наградата на Библиотекар на годината за област Силистра на читалищният библиотекар на НЧ "Янко Забунов 1957" с. Черногор, община Главиница, г-жа Марияна Нацова. Тя започва професионалния си път през 2013 г., година в която читалищната библиотека е неработеща от много време, а самото читалище е в ужасно състояние. Още в първите месеци тя успява да разчисти и подреди библиотеката, а в течение на следващите години и да я направи предпочитано място за жителите на Черногор. Тя насърчава и възпитава любов към книгата при децата и мотивира възрастните за ползите от четенето. Чрез набирането на доброволци и организирането на множество инициативи и показва библиотеката като културно-информационна институция отворена за всички представители на общността. През 2022 г. тя издава и дългогодишното си краеведско изследване „Черногор. Историческа памет за роден край“.

Носител на наградата Библиотека на годината за област Силистра е Библиотеката при НЧ "Светлина 1906" с. Смилец, община Силистра. Тя активно работи за утвърждаване на съвременната роля на библиотеките и разнообразието от нови функции, които изпълняват те, но най-вече към удоволствието от четенето и книгите като ключ към познанието и начин за развитие на въображението и креативното мислене. Тази библиотека популяризира местни и световни автори и произведения, както и събития и личности от национално и международно значение чрез изложби и витрини не само в сградата на читалището, но и чрез интернет. Това е библиотека, която популяризира дарителството към библиотеките в публичното пространство и неуморно работи с читателите и жителите на селото за повишаване на авторитета на читалищната библиотека. През лятото библиотеката привлича всички деца в селото не само с подготвените от работещите в библиотеката презентации и образователни материали, но и с разнообразието от други дейности - песни, рисуване, игри и не на последно място с изградения със собствени усилия кът за четене на открито. През 2021 и 2022 г. библиотекарят и читалищният секретар се включиха в екип за бригадна помощ за три различни читалищни библиотеки. Проектът "О, минало незабравимо..." е ярък пример и за това, че за да градим бъдещето трябва да съхраним миналото. И накрая, но не на последно място, тази читалищна библиотека участва активно в кампаниите на Областен Информационен център – Силистра, Национална служба за съвети в земеделието - Силистра и Регионален експертно-консултантски и информационен център „Читалища“ – Силистра (РЕКИЦ) и е носител на призове в множество конкурси и фестивали, а читалището е и домакин на един от знаковите за страната фестивали - този на динения маджун.

Носител на наградата Подкрепа за библиотеките е Евгения Владимирова, която е приятел и дарител на Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра и на читалищните библиотеки в областта. В продължение на няколко години тя редовно обогатява фондовете на обществените библиотеки в Силистренска област. Тя живее и работи в гр.София, а в Силистра гостува няколко пъти. Споделя, че много й харесва нашия град, а подкрепата за библиотеките в област Силистра е нейна кауза. През 2022 г. дарения от книги и пъзели, игри, играчки, са получили РБ ”Партений Павлович” – Силистра и редица читалищни библиотеки. Регионална библиотека – Силистра получи, освен ценни нови заглавия и колекция от значки, свързани с годишнини на институции в града. За читалищната библиотека в с. Бабук, общ. Силистра, Евгения Владимирова е направила 4 дарения от нови книги през 2022 г., нови книги са получили читалищните библиотеки в НЧ ”Димитър Полянов” – с. Гарван, НЧ ”Заря-1957” – с.Брадвари, НЧ”Христо Ботев-1948” - с .Руйно, НЧ „Н. Й. Вапцаров 1873” – гр.Тутракан, НЧ ” Просвета-1944” - с. Черник и др.  

„ЛЮБОВТА НА ВЕЛИКИТЕ В ТВОРЧЕСТВОТО НА НЕДА АНТОНОВА”
Творческа среща на силистренската публика с писателката Неда Антонова

На 10 май гост на Регионална библиотека „Партений Павлович” беше известната българска писателка Неда Антонова. Тя е автор на иcтopичecĸи poмaни, пoвecти, тeaтpaлни пиecи и нoвeли и е сред най-четените изследователи и автори на книги на историческа тематика в България. Член на Съюза на българските писатели.

Нейни книги са преведени на френски, руски, чешки, полски език. Носителка е на редица литературни отличия, единствената жена, удостоена с наградата „Златен меч“ за най-добър разказ. Отличена е и с национална литературна награда „Николай Хайтов“. Има награди от Националния фонд „Развитие“ и Националния център на книгата. Почетен гражданин на град Търговище.

На творческата среща, организирана със съдействието на община Силистра и на адвокат Ели Тодорова, присъстваха много почитатели на творчеството на писателката. Презентация по темата на вечерта „Нединото Четвероевангелие за любовта” представи г-жа Даниела Недялкова. В нея тя направи емоционален анализ на силните женски образи в романите „Неговата любима”, „Елегия”, „Царица Елеонора Българска” и „Първият след Бога”. Темата на вечерта - любовта като движеща сила в човешките взаимоотношения и в българската история, стана повод за дискусия на исторически теми сред присъстващите.

За вълнуващата творческа среща принос имаха и артистичните изяви на талантливите силистренски дарования: трио „ЕЛМИНА” и китариста Михаил Илиев.

На 22 април, в Регионална библиотека „Партений Павлович“ проведохме среща с писателя Добри Божилов – един от най-популярните автори сред любителите на книгата в нашия град.
Гостите на събитието имаха възможност да се запознаят с идеите в цялостното творчество на автора и с житейските ценности, които го вдъхновяват в личен и професионален план.
Благодарим на публиката и автора за топлата и вълнуваща среща, която обогати инициативите на библиотеката в тазгодишния Маратон на четенето!

В момента има 392  гости и няма потребители и в сайта

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.