Бюлетин „Библиотекарите ви препоръчват”

Здравейте!
Този имейл е новата онлайн услуга на Регионална библиотека „Партений Павлович”, в който ви информираме за нови интересни заглавия от книжния ни фонд, препоръчани и харесани от нашите библиотекари, както и информация за настоящи изложби и бъдещи събития, които предстоят в библиотеката.

Нови заглавия в отдел Книгозаемане

T0108242

100 неща, които те не искат да знаете“ на Даниел Смит

Тази книга ще ви поведе на търсене из вълнуващия свят на всичко скрито…
Разкриват се най-големите световни загадки и невероятни събития, които вълнуват поколение след поколение. От подозрителни смъртни случаи и изчезвания, през страховити експерименти по време на Студената война, та до паранормални феномени и древни мистерии… 

T0108244

„Добрият вълк” от Александер Сьоденберг

В „Добрият вълк” медицинската сестра и самотна майка Софи Бринкман, въвлечена против волята си в криминалния свят, е обявена за международно издирване и се крие в Прага заедно със сина си Алберт. По следите ѝ е криминален комисар Томи Янсон от Стокхолм, натоварен със задачата да я открие. Софи знае твърде много за нечистите му дела и той трябва на всяка цена да я отстрани от пътя си, за да може да продължи живота си спокойно. В същото време в манастир в Тоскана се крие обеднелият мафиотски бос Хектор Гусман, в когото Софи е влюбена. Гусман се подготвя за последната си битка -възнамерява да си върне сина и империята, която е притежавал.

Литературни разходка до Гърция

medeniyat izgrev nad halma 30

„Меденият изгрев на хълма” от Джо Томас

По време на едно магическо лято Нел се влюбва в планините на остров Крит, който променя живота й завинаги. Точно, когато има нужда от ново начало, тя открива ферма за пчели в едно хълмисто градче, в което е била преди години и се нуждае от нейната помощ. Гърция я приветства със слънце и аромат на мащерка, а спомените й от миналото я връхлитат от всеки ъгъл. Нел се отдава на усърдна работа, за да вдъхне нов живот на пчелната фирма. Докато разплита миналото, тя открива че истинската любов е като критския мед – сладка и неопитомена. И си заслужава да изчакаш и да се влюбиш…

moeto goliamo grycko liato

Моето гръцко лято” от Сю Робъртс

Британката Манди след като се разделя със съпруга си Дани , който й е изневерил тя заминава на почивка на слънчевите гръцки острови. Морето, слънцето и новите приятели са способни да излекуват раните й и й дават сила да стъпи на краката си и да продължи живота си. На нея и хрумва идеята да преобрази закътаното и слабо посещавано островче, на което е дошла на почивка, да го превърне в топ дестинация. Тя решава да организира музикален фестивал и да покани световни звезди. С това предизвикателство й помагат нейните нови приятели, един висок и красив мъж и една приятелка от ученическите й години.

Нови заглавия от фонда Детски отдел

T0108299

„Двадесет велики новатори, който промениха света” от Габриела Сантини

Тази книга представя историите на 20 изключителни жени и мъже, които не са се предали пред трудностите на живота, а са съхранили устрема си, напук на житейските препятствия. С упоритост и здраво стиснати зъби те са следвали своята възвишена цел. Най-вероятно този стремеж идва от самите нас, от любовта ни към другите и от това, което ни вълнува най-силно - медицина, наука, технология, фотография или кино, транспортни средства, осветление, медии, социални мрежи или интернет...Водени от мечтите си, те са достигнали до немислими и неподозирани територии.

T0108340

100 въпроса, които вълнуват всяко дете” от  Татяна Яценко

Защо тревата е зелена? Защо кашляме и кихаме? Защо китайците ядат с пръчици?
Колко още въпроса може да зададе едно дете? А знаете ли отговорите на всеки от тях?
Татяна Яценко пише тази забавна книжка за най-любознателните деца и техните родители. В нея са събрани отговорите на 100 най-често задавани въпроси за хората, природата, животните, историята и космоса.


Изложби експонирани през този месец в библиотеката,
който може да разгледате на 1. и 2. етаж

„300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 200 години от написването на „История славянабългарска” – 1. етаж

„Родината” – втора самостоятелна изложба нафотогррафите от „ЕРА” – Елена Василева, Росица Иванова и Антония Маркова – 1. етаж

„Литература и изкуство от началото на 20. век” - 2. етаж


Предстоящи събития

На 27.10.2022 година от 17.00 часа в РБ „Партений Павлович” ще бъде представен романа „Късна смърт” на Иван Станков – доктор на науките и професор от Великотърновски университет

Действието на романа се развива от епохата на Стефан Стамболов до наши дни.

 

На 5 и 6 октомври Регионалната библиотека беше домакин на VІІ национална работна среща на изпълняващите методически функции в регионалните библиотеки. Срещата беше открита от г-жа Галина Раева, в. и. д. Директор на Библиотеката, а участниците бяха поздравени от г-жа Цветана Игнатова - директор дирекция Култура в Община Силистра. Поздравителен адрес беше получен и от името на г-н Николай Неделчев - областен управител на област Силистра.

Експертите от големите обществени библиотеки обсъдиха добрите си практики при осъществяване на експертно-консултантската помощ, оказвана на читалищните библиотекари. Методистът на РБ "Христо Смирненски" Маргарита Борисова представи организираната си в автоматизирана база данни пълна информация за читалищните библиотеки от област Плевен, а Петя Маринова от РБ "Христо Ботев" показа на присъстващите новите електрически библиобуси на Видин и Враца, както и т. нар. "Библиокар - библиотека за душата" - мини библиотека на колела. Библиокарът е брандиран стар автомобил, с който библиотекарят на с. Долни Вадин, област Враца разчупва моделът на обслужване и отива при читателите, които са със затруднен достъп до библиотеката. Дистанционно участие взе и методистът на РБ "Захарий Княжески" - Стара Загора с презентация на резултатите от проведения национален онлайн конкурс „За четенето с вкус или как да пържим завистливите езици“ - Кулинарни рецепти от краеведска и художествена литература.

Вторият ден от националната среща премина в обсъждане на практиките при разработване на проекти за регионални дейности, насочени към читалищните библиотеки в страната и обмен на идеи при осъществяване на дейностите.

Срещата завърши с посещение на Меджиди табия, едно от най-знаковите за града ни места, където експерти от Регионалния исторически музей запознаха библиотекарите от страната с историята не само на крепостта, но и на град Силистра.

 

НАЦИОНАЛНА НАГРАДА ЗА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ПАРТЕНИЙ ПАВЛОВИЧ”

Регионална библиотека получи националната награда „ПРОКУЛТУРА 2022” в категория „ОБЩИНСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ”.

Националните награди ПРОКУЛТУРА - 2022 се обявяват в рамките на IX –та национална конференция „Достъп на младите хора до култура: ролята на младежките състави”, която се проведе в гр. Бургас на 12-13 август 2022 година.

Регионална библиотека „Партений Павлович” е най-големия културен институт в област Силистра и осъществява разнообразни събития, голяма част от които са насочени към младите хора и достъпа им до културните ценности. Децата на гр. Силистра са сред най-активните участници в националните кампании за насърчаване на четенето, което се дължи и на библиотекарите от силистренската библиотека. При организацията на културните инициативи, библиотекарите интегрират литературни, игрови, театрални, визуални дейности. Библиотечните инициативи популяризират не само литературни произведения на български и чужди автори, но и запознават младите хора с културно-историческото наследство на силистренския край, допринасят за развитието на творческите способности и въображението.

Високото национално отличие е признание за мястото на Регионална библиотека „Партений Павлович” в културния живот на общността и за професионализма на библиотечните специалисти. Всяка година те организират освен традиционните, и нови библиотечни инициативи , които се превръщат в атракция за децата на град Силистра. Стимулирането на младежката инициативност, обогатяването на социалния опит и работата в екип, уважението към личността на младите хора, обуславят трайния интерес към библиотечните изяви, в които участват не само деца, живеещи в Силистра, , а и гостуващи по време на ваканциите.

Регионална библиотека „Партений Павлович” участва във Фестивал на сетивата, който се проведе на 25-ти и 26-ти юни 2022 г. в Дунавски парк – Силистра.

Атракциите, работилниците, щандовете с храни и напитки създадоха феерия от вкусове и наслади. Красивият пейзаж и споделената радост от съвместните игри и забавления придадоха празнична атмосфера и напомниха, че както пишат Доминик Баро и Люк Милар „всеки фестивал е отворена скоба в живота на зрителите, която – стига човек да пожелае - ще остане завинаги открехната към безкрая”.

Библиотекарите от Регионална библиотека – Силистра показаха по атрактивен начин колко важни са за нас сетивата и как благодарение на тях изпитваме различни емоции.

Демонстрация на това, как ни служи едно от петте сетива – допира, беше демонстрирано с „Мистериозна кутия”. Децата трябваше да поставят ръце в кутията и без да гледат, да познаят какъв предмет има в кутията. Играта беше едно от предпочитаните забавления за децата на фестивала, заедно с другите игри, предложени от библиотечните специалисти.

Празникът приключи, а Регионална библиотека „Партений Павлович” спечели много нови приятели. желаещите да заемат книги, да слушат приказки, да творят в библиотечните ателиета и т.н. са много, очакваме ги в библиотеката, където предстоят интересен летен сезон.

В Регионална библиотека „Партений Павлович” беше представена новата книга на Димитрина Христова „Имената на времето”. Авторката е дългогодишен библиотечен специалист-методист в РБ ”П. Павлович”, член е на Конфедерацията на българските писатели, на литературно сдружение „Реката”. Със своята обществена и литературна дейност Димитрина Христова присъства достойно в културния живот на град Силистра. Тя има издадени 10 книги – краеведски и исторически изследвания, библиографски указатели, художествена литература. Най-новата книга „Имената на времето” съдържа разкази, новели, есета и както писателката сподели, в по-голямата си част сюжетите са заимствани от истинския живот. Красивите истории пренасят авторските послания за истинските ценности, които са вечни – обич, семейна привързаност, приятелство.

На добър час на книгата „Имената на времето”!

В момента има 101  гости и няма потребители и в сайта

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.