МАРИЯ ХРИСТОВА ДАРИ АВТЕНТИЧНА НАРОДНА НОСИЯ НА БИБЛИОТЕКАТА НА СИЛИСТРА

IMG 20190523 104722a

В навечерието на 24 май – Денят на българската култура, в конферентната зала за културно-образователни събития „Диоген Вичев” на Регионална библиотека „Партений Павлович”, се състоя тържествено дарителско събитие. На него присъстваха г-жа Цветана Игнатова – директор дирекция „Хуманитарни дейности” в Община Силистра, г-жа Маргарита Любомирова – председател на НЧ „Доростол”, журналисти, приятели и библиотечни специалисти. Домакините бяха подготвили изложбен кът с книги и албуми от комплексен отдел „Изкуство”, посветени на красивата българска носия.
Г-жа Мария Христова – самодейка от НЧ „Доростол” и приятел на Библиотеката дари на Библиотеката автентична народна носия.
В предпразнично обновената зала на Библиотеката, на фона на светещия макет на силистренския храм на книгата, направен от колегата ни Васил Тончев и на красива народна музика от Добруджанския край, колежката Ника Георгиева представи дарената народна носия в цялата й красота!
Г-жа Мануела Енчева – зам.-директор на Библиотеката поздрави присъстващите с настъпващия 24 май - българският празник на духа и знанието, паметен ден за всички българи и родолюбци! Тя подчерта, че съвременните просветители са учителите, библиотекарите, творците, хората на писаното слово, дарителите и самодейците като Мария Христова!

МАРИЯ АТАНАСОВА ХРИСТОВА е родена на 8 февруари 1942 г. в Алфатар, в семейството на средни земеделци, работили в местното ТКЗС. Баща й Атанас Ганев е бил животновъд, а майка й Елена Маджарова е учила в румънско училище. Майката е от попски род – прадядо й е бил поп в Алфатар, като преди това е бил учител и е участвал в подписването на Кайнарджанския мирен договор. Той е събирал пари за изграждане на църквата в Алфатар, а с част от тях е подпомогнал изграждането на църквата „Св. Александър Невски” в София. От този попски род има над 50 учители. Неин вуйчо е проф. Александър Маджаров, а синът му – проф. Георги Маджаров, е преподавател във Великотърновския университет. Дарителски и просветителски род! Уважаемата дарителка Мария Христова, е завършила седми клас в Алфатар, пяла е в хора на училището и е участвала в танцовия състав. Работила е в ТКЗК, в „Камъшит”, в ОП „Свежест”, в детска ясла - като касиер, помощник-медицинска сестра и др.
Мария Христова е самодейка и ръководител на фолклорна група към НЧ „Доростол”. Водила е фолклорните групи на Трявна, Копривщица и Стралджа. Подпомага църквата в Силистра и е уважавана от нейното ръководство. Участва активно и безкористно в обществения живот на Силистра. Има двама сина, две снахи и четири внука, които работят за благото на нашия град. Награждавана е със „Златна значка” от Министерството на търговията и с над 30 медала като самодейка и като над двадесетгодишен ръководител на фолклорна група – има пет „Златни лири”, много купи, грамоти и почетни знаци от България, плакети от Румъния и др.

Г-жа Мануела Енчева – зам.-директор на Библиотеката, връчи от името на екипа благодарствен адрес на г-жа Мария Христова и й пожела здраве, сили и дух, за да продължи да втъкава в идните поколения своите умения, душа и любов към фолклора и хората! Г-жа Цветана Игнатова и г-жа Маргарита Любомирова поздравиха дарителката и екипа на Библиотеката и пожелаха много успехи и творческо вдъхновение в популяризирането на културните постижения на любимата ни Силистра!

В момента има 134  гости и няма потребители и в сайта