РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ПАРТЕНИЙ ПАВЛОВИЧ” – СИЛИСТРА Е ПЪРВАТА БИБЛИОТЕКА В СТРАНАТА, КОЯТО ПО ДАРИТЕЛСКАТА ВОЛЯ НА Д-Р ТОДОР ТОДОРОВ - АВТОР И СПОМОЩЕСТВОВАТЕЛ НА ИЗДАНИЕТО, ЩЕ ПРЕДОСТАВИ НА СВОИТЕ ЧИТАТЕЛИ ЕНЦИКЛОПЕДИЯТА „БЪЛГАРИЯ В БАЛКАНСКИТЕ ВОЙНИ (1912-1913)

На 21 февруари, пред многобройна аудитория в зала „13” на Художествената галерия, беше представена енциклопедията „България в Балканските войни (1912-1913)“, дело на авторския екип д-р Тодор Тодоров / Тодор Тодоров, доц. д-р Милен Куманов и Десислава Костадинова - докторант към БАН. Официални гости на премиерата бяха г-н Емил Радев / Емил Радев - евродепутат и "Посланик на библиотеките” в Европейския парламент, г-н Ивелин Статев / Ивелин Статев - областен управител на област Силистра, д-р Юлиян Найденов / Д-р Юлиян Найденов - кмет на Община Силистра, д-р Мария Димитрова - председател на Общински съвет - Силистра, Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий, г-н Митко Стайков - областен управител на област Търговище, директори на културни и образователни институции и др.
Изданието е втора част от поредица, планирана като трилогия. „България в Първата световна война (1914-1918)“ бе издадена през 2016 година, с обем над 900 страници. Третият том „България във Втората световна война" ще излезе тази година по повод Деня на Европа, 9 май. Тритомникът ще бъде преведен на английски език.
Енциклопедията е публикувана от издателство „РИТТ” в тираж от 300 екземпляра, финансирани изцяло от д-р Тодор Тодоров, известен меценат и дарител. Неговото патриотично желание е енциклопедията да стане притежание на всички регионални библиотеки и на военните училища в България. Дарението достигна първо до Библиотеката в Силистра чрез кмета на общината д-р Юлиян Найденов. Даниела Недялкова, директор на Регионална библиотека „Партений Павлович”, получи автографи от тримата автори на изданието и специално послание към силистренските читатели от дарителя д-р Тодор Тодоров.
Енциклопедията „България в Балканските войни (1912-1913)“ с обем 1164 страници, съдържа богат и обстоен снимков материал от над 2 хиляди илюстрации, които повишават историческата му стойност. Изданието включва енциклопедични сведения за събитията по време на Балканските войни и исторически факти за десетилетните усилия на българската държава да отхвърли веригите на Берлинския договор от 1878 г. Значителни територии, населени с българи, остават извън пределите на родината и обединението им с Княжество България (от 1908 г. - Царство България) и Македония, се превръща в основна задача от дневния ред както на политическите партии, така и на цялото общество. В енциклопедията са представени и богати биографични изследвания за воините и героите от войната, придружени от снимков материал. Приложенията съдържат кратка историческа хроника на събитията в дати и богат изворов материал – заповеди и важни международни договори от това време.
Предстоят премиери на енциклопедията в Европейския парламент, столицата на България - София и морската ни столица Варна.

В момента има 49  гости и няма потребители и в сайта