ЗАЕДНО ЗА ПО-ДОБЪР ИНТЕРНЕТ!

Днес светът отбелязва за 16-и път Международния ден за безопасен интернет. Събитието обединява хиляди хора от повече от 140 държави в подкрепа на по-безопасния и по-добър интернет, чрез различни събития и дейности в световен мащаб. На този ден обръщаме внимание на онлайн рисковете за деца и млади хора и върху необходимостта родители, образователни институции и други организации да полагат все повече усилия за развитие на дигитална и медийна грамотност у децата от най-ранна възраст.
Кампанията насърчава кибер културата, медийната грамотност, критичното мислене и цифровите умения, и обръща внимание на интернет рисковете в обществото. Осъзнаването на онлайн рисковете е от решаващо значение както за родителите, така и за непълнолетните. Всеки може да направи нещо като обръща повече внимание на поведението си онлайн - от промяна на паролите до внимателна преценка преди да сподели съдържание или да отвори подозрителни имейли.
Според последното проучване на Центъра за безопасен интернет 97% от българските деца използват глобалната мрежа. Почти всички те сърфират из виртуалното пространство всеки ден. 40% от тях пък имат публични профили във Facebook. Най-застрашени от капаните, които мрежата крие, са децата на възраст между 8 и 14 години.
Не е важно колко време едно дете прекарва, сърфирайки в мрежата, а какво точно търси и гледа там. Именно с нещата, които будят интерес у тийнейджърите и по-малките деца, трябва да са запознати родителите.
Дигитално образование не е свързано само и единствено с технологиите, а и с поведението на децата в мрежата. Европейските учители имат на разположение ресурси и дейности за подпомагане на преподаването по онлайн безопасност и кибер хигиена чрез платформата "Масов отворен онлайн курс за обучение" (MOOC).

В момента има 129  гости и няма потребители и в сайта