110 ГОДИНИ МУЗЕЙНО ДЕЛО В ГРАДА
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА МУЗЕЙНИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ В РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ!

Първият музей в Добруджа се организира в Силистра. През 1898 г. няколко учители по история предлагат на Учителския съвет при Държавното педагогическо училище да вземе решение за създаване на местен музей и това се приема с Протокол №9 от 18 ноември 1898 г. В началото на 1899 г. музеят е узаконен и в него започват да постъпват експонати, главно от дарения. Неговият устав е утвърден на 11 януари 1899 г. от тогавашният министър на народното просвещение Иван Вазов и това се счита за рождена дата на музейното дело в града.
Музеят е настанен в една от училищните стаи на Държавното педагогическо училище. В него са експонирани монети и други археологически находки, намерени в Силистра, предавани доброволно от ученици, учители и отделни граждани. Съхранявани са били и добруджански народни носии, стари книги, ръкописи и други.
Пръв отговорник на музея е учителят по история Тодор Икономов, родом от град Оряхово, завършил Висшето училище . От 1 септември 1892 г. учебните занятия се водят в новата сграда на Педагогическото училище (днес сграда на Художествената галерия) /сн.1/. Тя е проектирана по плановете на арх.Едвин Петрицки в бароков стил, с 9 големи класни стаи, с 3 салона за рисуване, гимнастика и пеене, стаи за кабинети по физика, химия, естествознание, 2 библиотеки, 4 стаи за образцови отделения, стая за метеорологически наблюдения. Така, на прелома между двата века, в един пограничен град на Новата българска държава, чието население е около 13 хиляди жители, се строи храм на знанието, който е достоен за световно изложение в Париж – център на европейската култура и в който е разположен първият музей на Силистра.
На 15 март 1900 г. придворният фотограф Иван Карастоянов прави големи художествени снимки на сградата, на гимнастическия салон и на работилницата, които биват изложени в българския павилион на Всемирното изложение в Париж през същата година.
От 1990 г. постоянната археологическа експозиция на Регионалния исторически музей се помещава в сграда, строена през 20-те години на миналия век за румънска банка.

В момента има 126  гости и няма потребители и в сайта