Филателна изложба „Добруджа – 2020”

Осмата филателна изложба „Добруджа – 2020“ в Регионална библиотека „Партений Павлович“ в Силистра бе посветена на 80-годишнината от Крайовския договор и на дългоочакваната свобода на Силистра и Южна Добруджа. Тя е дело на Филателно дружество „Димитър Дончев“. В нея по традиция са изложени 12 разнообразни колекции с марки, пощенски пликове, на Димитър Чернев от Добрич, Никола Пенев от Варна, Румен Петров от с. Златия, а от Силистра са Божидар Мезев, Георги Мезев, Румяна Петрова, Христо Христов, Славка Василева, Тодорка Маринова, Румен Петров и Добромир Христов. Както и книги, посветени на борбата за освобождението на Добруджа, повечето от които са от личната колекция на секретаря на дружеството Христо Христов.
Съорганизатори на изложбата са община Силистра, Областна пощенска станция, Регионална библиотека „Партений Павлович“, Държавен архив Силистра, Филателно дружество „Димитър Дончев“.
От разработка на Христо Христов, секретар на Филателно дружество „Димитър Дончев“, град Силистра, научаваме, че във връзка с това знаменателно събитие на 20 септември 1940 г. Българска пощенска администрация пуска в употреба 4 пощенски марки, посветени на събитието, отпечатани са в Държавна печатница София. Художник на серията със стойности 1, 2, 4 и 7 лв. е художникът Борис Ангелушев, като на всички марки е портретът на монарха Борис III (през 2001 г. негов барелеф бе открит в Дунавски парк Силистра с надпис „Цар Борис III – обединител на Силистра към Отечеството, гласуван от Общински съвет Силистра).
На марката от 1 лев са изобразени добруджанец и добруджанка в народни добруджански носии; на марката от 2 лева – добруджанско поле с развети български знамена; на марките от 4 и 7 лева – картата на Южна Добруджа в кафяв цвят и син цвят и с обозначение на градовете Силистра, Добрич, Тутракан, Балчик и Каварна. Номерата на марките по български каталог ФЕПА са 433-436.
Заедно с това и във връзка с възвръщането на Южна Добруджа към България има изработен специален печат по българския каталог той е под № 5 за 1940 г.; специални пликове и открити пощенски картички с цветна илюстрация от лявата страна с картата на Добруджа. Датата на пускане на специалния печат за ознаменуване на събитието е 20.09.1940 г., заедно с валидирането на серията пощенски марки, посветени на освобождението на Южна Добруджа.
Специалният печат е употребяван в следните градове: София – Ц, София - Двореца, Бургас, Варна, Видин, Враца, Габрово, Дупница, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Плевен, Перник, Пещера, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Горна Джумая, Шумен, Сливен, Ямбол, Казанлък, Хасково.
На 21 септември специалният печат е в употреба в пощенските станции, а в градовете Балчик и Тутракан на датата 25.09.1940 г., когато в тях влиза българската армия в градовете Добрич, Куртбунар (Тервел), Акаданлар (Дулово) и l Каварна. Изключение прави град Силистра, защото на 1.10.1940 г. завършва разстановката на българската войска в Южна Добруджа. Затова върху пощенските пликове, облепени с пощенската серия марки „Добруджа“, заедно със специалния печат „О, Добруджанки край, ти нашъ си земен рай...“ – 20.09.1940 г., в Силистра датното клеймо е 1.10.1940 г., 15.20 ч., датата, на която в града влиза българската войска –.
Не остава назад и известният тогава силистренски скулптор Павел Метеоров (автор и на паметника на войводата Стефан Караджа – символ на Добруджа, открит на 1.10.1941 г. при честване на първата година от освобождението на Южна Добруджа в родния му град Силистра). Той създава безсмъртни творби, посветени на Освобождението на Добруджа от румънска окупация. Неговите барелефи от бронз са издадени на пощенски картички, като по-известни са скулпторите, ползвани като изображения върху пощенските картички „Къде са нашите братя“, „Добруджанско море“, „...Добруджанката, която преде българските традиции“, „Обичам земята, която ни роди“, „Искаме земята си“ и други.
Чрез тях парижкият възпитаник възпява по свой начин освобождението на Южна Добруджа и връщането й към Отечеството като изконна българска земя. На лицевата страна на картичките непосредствено до снимката има надпис „ О, Добруджанки край, ти нашъ си земен рай...“.
На гърба на картичката е надписът: „Посвещавам на родния ми градъ Силистра, Павел Метеоровъ, скулптор – художник, София 1940 г.“. На гърба е отпечатана главата на Стефан Караджа с калпак, а под нея надписът „Добруджа живее съ духа на Караджата".
Датата 1 октомври 1940 г. е паметна дата за силистренци, които си спомнят как са посрещали българската войска – с радостен ентусиазъм по повод жадуваната свобода.
Спомените избледняват, но това, което се отразява чрез филателни изложби, представяне на пощенски марки, специални печати и пликове с таксов знак и ФДЦ, остава в историята на поколенията като непреходни документи, свидетелство за важни за България исторически събития.

В момента има 262  гости и няма потребители и в сайта

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.