Днес, 2 април е Международния ден на детската книга. Празникът се отбелязва от 1967 година по решение на Международния съвет за детската книга и има цел да вдъхне любов към четенето и да обърне внимание на обществото върху литературата за деца. Всяка година различна страна е домакин на отбелязването на този празник, като предлага тема на отбелязването и кани известен автор да напише обръщение към децата от целия свят. Датата на празника е избрана не случайно – 2 април е рождения ден на вълшебния разказвач на приказки Ханс Кристиян Андерсен. Повече от двеста години след неговото рождение андерсеновите приказки омайват децата от цял свят. Незабравимите „Малката русалка“, „Палечка“, „Малката кибритопродавачка“ ни учат на доброта, „Грозното патенце“, „Храбрият оловен войник“ ни показват истински ценните неща в живота, учим се как да обичаме от „Дивите лебеди“, „Снежната царица“, „Цветята на малката Ида“.

Международният ден на детската книга поставя началото на превърналия се в традиция Маратон на четенето. Всяка година ние, библиотекарите от Регионална библиотека „Партений Павлович“, заедно с вас, читателите, отбелязваме маратона с различни изяви – четене на различни литературни произведения. Идеята на тези изяви е да споделим удоволствието от четенето с повече хора. Тази година, поради извънредното положение, ще проведем празника по различен начин – ще споделяме какво четем, ще публикуваме ваши снимки с любими книжки, мигове от четенето, ще стартираме различни литературни игри.

Екипът на Регионална библиотека „Партений павлович“ – Силистра, поздравява с празника своите малки читатели и им пожелава здраве и много вълнуващи срещи с книгите. Очакваме да споделяте с нас своите приказни мигове с любимите книжки. Нека първото послание стартира с авторката Нуша Роянова, илюстратор, писател, графичен дизайнер, издател, учител по рисуване, създател на издателство „Дъбови листа“ и инициатор на конкурс за авторски детски приказки. Живее шест години в САЩ, а понастоящем – заедно със семейството си във Варна.

Автор е и на поредицата от 7 книжки за деца „Джак и Ема”, както и на картинната книга „Жабчето Жо”, чийто главен герой търси своето основно призвание. През последните 12 месеца издателство „Дъбови листа” нашумя с изящните книги на Елен Делфорж и илюстратора Кантен Гребан „Мама” и „Любов”.

Очакваме я в скоро време и в Силистра!

https://www.facebook.com/watch/?v=239626763855697

В момента има 76  гости и няма потребители и в сайта

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.